Maltese zakenman opgepakt in onderzoek naar moord op onderzoeksjournaliste

Yorgen Fenech. ©via REUTERS

Een bekende Maltese zakenman, Yorgen Fenech, is woensdagochtend opgepakt in verband met de moord op journaliste Daphne Caruana.

Dinsdag maakte premier Joseph Muscat van Malta al bekend dat hij een vermoedelijke tussenpersoon vrijstelde van vervolging, als die stevige bewijzen kon leveren over wie achter de moord zat. De identiteit van die tussenpersoon is niet bekendgemaakt. Er werd nog niet officieel gecommuniceerd over de redenen voor de aanhouding van Fenech. Media maken gewag van anonieme politiebronnen die zeiden dat Fenech informatie zou kunnen hebben over de moord op de journaliste. 

Fenech, topman en een van de eigenaars van het energiebedrijf Electrogas, werd woensdagochtend opgepakt door het Maltese leger kort nadat hij het eiland aan boord van zijn luxejacht probeerde te verlaten. Op videobeelden die nieuwssites verspreiden, is te zien hoe soldaten het aangemeerde schip inspecteren.

Het jacht waarmee Yorgen Fenech woensdag wou vertrekken. ©AFP

Vorig jaar raakte bekend dat Fenech de eigenaar was van een geheim offshorebedrijf, 17 Black, dat banden heeft met voormalig minister van Energie Konrad Mizzi en de stafchef van premier Muscat, Keith Schembri. Zowel Mizzi als Schembri ontkenden dat ze van dat bedrijf betalingen gekregen hebben. Woensdag zei Muscat nog dat 'op dit punt' niets wijst op betrokkenheid van Mizzi of Schembri.

Caruana had, acht maanden voor ze in oktober 2017 vermoord werd bij een aanslag met een bomauto, over 17 Black geschreven op haar blog. Ze legde toen ook al de link met Maltese politici. Muscat maakte eerder al bekend dat de politie en Interpol donderdag verschillende mensen hebben opgepakt, onder wie ook de vermoedelijke tussenpersoon, in een operatie tegen witwassen. Fenech leidt een consortium dat in 2013 de aanbesteding won van de Maltese regering om een gascentrale te bouwen.

Woensdagochtend bleek dat Fenech ontslag had genomen als bestuurder van zijn familiebedrijf Tumas Group Company. De Duitse groep Siemens liet weten dat ze Fenech had gevraagd ontslag te nemen als bestuurder van Electrogas Malta, wat woensdag ook gebeurde. Siemens is een investeerder in Electrogas. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud