Advertentie

Marine Le Pen bakt zoete broodjes met Viktor Orbán

De Hongaarse premier Viktor Orbán ontving de Franse extreemrechtse presidentskandidate Marine Le Pen. ©AFP

De Hongaarse premier Viktor Orbán rolde dinsdag de rode loper uit voor de Franse extreemrechtse presidentskandidate Marine Le Pen. Orbán zoekt nieuwe partners in Europa. De Europese Unie was de kop van Jut.

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest heerste dinsdag bedrijvigheid in de buurt van de ambtswoning van premier Viktor Orbán. Medewerkers van de 58-jarige leider van Fidesz rolden kort na de middag voor het voormalige karmelietenklooster de rode loper uit. Orbán verwachtte een buitenlandse gast, Marine Le Pen.

De Franse extreemrechtse politica was in haar nopjes. Ze hengelde al lang naar een uitnodiging van de Hongaarse premier, met wie ze een flinke portie euroscepsis deelt. Maar Orbán hield de boot lange tijd af.

De essentie

  • De Franse extreemrechtse presidentskandidate Marine Le Pen mocht dinsdag op bezoek bij de Hongaarse premier Viktor Orbán.
  • De eurosceptische politici besnuffelen elkaar al een tijdje om een ultrarechtse Europese alliantie op te richten.
  • Na het onderhoud haalde Le Pen uit naar de Europese Unie vanwege haar strijd tegen Polen en Hongarije in het dossier over het respect voor de rechtsstaat.
  • Met de ontmoeting probeerden de twee hun kansen op electoraal succes in eigen land op te krikken.

De kentering volgde dit voorjaar, toen Fidesz de vlucht vooruit koos en na maandenlange spanningen de centrumrechtse Europese Volkspartij verliet. Sindsdien broedt de Hongaarse premier op de vorming van een ultrarechtse alliantie in het Europees Parlement. Le Pen zou daar met haar Rassemblement National (RN) graag bij aansluiten.

Partners

Aankondigingen over de oprichting van zo'n fractie volgden na afloop van het onderhoud niet. De Hongaarse premier gaf wel aan 'op zoek te zijn naar partners om in dit nieuwe tijdperk samen te werken'. 'Om het kamp van Marine Le Pen kan je niet heen', zei hij.

De Franse politica probeerde haar gastheer te paaien tijdens de persconferentie. 'Hongarije gaat in 2021, onder uw leiding, nog maar eens voorop in de strijd voor de vrijheid van de volkeren', zei Le Pen. Waarna ze de 'moed' en 'vastberadenheid' van Orbán prees.

Hongarije gaat in 2021, onder uw leiding, nog maar eens voorop in de strijd voor de vrijheid van de volkeren.
Marine Le Pen
Franse presidentskandidate

'Als ik volgend jaar de presidentsrace win, kunt u rekenen op de steun van Frankrijk en zijn volk om de Europese Unie, die met haar ideologische brutaliteit het concept soevereiniteit aantast, een andere richting uit te sturen', zei ze.

In het dossier over het respect voor de rechtsstaat schaarde ze zich achter Polen en Hongarije en verwierp ze de primauteit van het Europese recht. 'De dreigementen met sancties en uitsluiting bewijzen de inzet van het debat. De EU weet dat ze alles of niets speelt', zei Le Pen, die met Orbán ook de antimigratietrom roerde.

Presidentscampagne

Met haar bezoek aan Orbán wilde de Franse politica niet alleen de kandidatuur voor een lidmaatschap van een nieuwe ultrarechtse Europese alliantie kracht bijzetten. Le Pen probeerde zo ook haar presidentscampagne nieuw leven in te blazen.

Sinds de extreemrechtse polemist Éric Zemmour naar het Elysée lonkt, zit de RN-kandidate in het defensief. Volgens sommige peilingen raakt ze niet in de tweede ronde als Zemmour zich in de race naar het presidentschap gooit.

Met beelden van haar bezoek aan Orbán, bezegeld met een stevige handdruk met de Europese stokebrand, hoopt Le Pen het Franse electoraat te tonen dat ze nog wel degelijk meespeelt, ook op het Europese toneel.

Aan de persconferentie met de Hongaarse premier hechtte ze extra veel belang omdat haar aartsrivaal Zemmour vorige maand enkel op privébezoek mocht bij Orbán. Een officiële persconferentie stond toen niet op de agenda.

Controle

Ook Orbán hoopt electoraal garen te spinnen bij het bezoek van Le Pen. De Hongaarse premier is de controle over de politieke agenda in eigen land wat kwijt nu de oppositie er voor het eerst in geslaagd is een front te smeden tegen Fidesz.

In het voorjaar van 2022 wacht een confrontatie met de kiezer. 'Door Le Pen te ontvangen kan Orbán zijn discours rond soevereiniteit en tegen migratie opnieuw activeren voor het eigen electoraat. Dat is nuttig voor hem', analyseerde de Hongaarse politicologe Eszter Petronella bij het Franse persagentschap AFP.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud