Mario Draghi bedankt voor wedde van 115.000 euro als Italiaanse premier

Mario Draghi, de Italiaanse premier. ©AFP

De Italiaanse premier ziet af van het aan zijn ambt verbonden jaarsalaris van 115.000 euro. Met die geste hoopt Mario Draghi de steun voor zijn brede coalitie te behouden.

In een door de Italiaanse regering vrijgegeven verklaring over de inkomsten, belastingen en het vermogen van de premier staat te lezen dat Mario Draghi tijdens zijn ambtstermijn 'geen enkele bezoldiging, van welke aard dan ook' zal ontvangen. Een officiële reactie om die beslissing te duiden kwam er niet.

'Super Mario' Draghi legde begin februari de eed af als premier van een nieuwe Italiaanse regering, die bestaat uit een mix van technocraten en politici. Hij geniet de steun van alle partijen - met uitzondering van het extreemrechtse Fratelli d'Italia - en moet zijn zwaar getroffen land uit de coronacrisis leiden. Vorig jaar kromp het bruto binnenlands product met 8,9 procent, wat de grootste duik sinds de Tweede Wereldoorlog betekende. Sinds zijn aanstelling heeft hij een investeringspakket van 248 miljard euro gelanceerd om de economie uit het slop te trekken.

Solidair met bevolking

Door af te zien van zijn wedde wil de gewezen voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) goodwill creëren bij de bevolking en zich solidair tonen met Italianen die financieel zwaar getroffen werden door de coronacrisis. De hoge salarissen van politici zijn al langer een doorn in het oog van de Italianen. Vorig jaar was er ophef over vijf parlementsleden die stiekem een coronabonus van 600 euro voor zelfstandigen aanvroegen, boven op hun loon van zo'n 13.000 euro per maand.

583.665
inkomen draghi in 2019
In 2019 heeft Mario Draghi meer dan 580.000 euro verdiend.

Toch is de geste eerder symbolisch. Dankzij zijn rijkgevulde loopbaan kan de 73-jarige Draghi terugvallen op een stevig pensioen van bijna 15.000 euro per maand. Hij was jarenlang directeur-generaal van het ministerie van Financiën en gouverneur van de Italiaanse centrale bank voor hij die inruilde voor de ECB. Uit zijn recentste belastingaangifte blijkt dat Draghi in 2019 meer dan 580.00 euro verdiende. Hij bezit daarnaast tien eigendommen, waarvan negen in Italië en een in Londen.

Draghi is niet de eerste die zijn wedde als Italiaanse premier laat voor wat het is. Ook voormalig Europees commissaris Mario Monti, die het land tussen 2011 en 2013 leidde, deed afstand van zijn inkomen als premier toen hij het land een zwaar besparingsplan oplegde. De voorganger van Draghi, Giuseppe Conte, stond tijdens zijn ambtstermijn vrijwillig 20 procent van zijn wedde af. Buiten de politiek was hij wel actief als advocaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud