Martin Schulz tegen Verhofstadt

©EPA

De Europese socialisten hebben zaterdag op een congres in Rome met ruime meerderheid de 58-jarige Duitser Martin Schulz verkozen tot hun kandidaat om na de Europese verkiezingen José Manuel Barroso op te volgen aan het hoofd van de Europese Commissie.

'Ik wil de eerste voorzitter van de Europese Commissie worden die niet het resultaat is van een deal in achterkamertjes, maar van een democratische stemming van de kiezers in Europa', zo verklaarde Schulz. De 58-jarige Duitser kreeg 368 van de 404 geldige stemmen achter zijn naam, bij twee tegenstemmen en 34 onthoudingen. Er waren geen tegenkandidaten.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders moeten na de Europese verkiezingen van 22 tot 25 mei een opvolger voor de Portugese conservatief Barroso voordragen. Ze moeten daarbij voor het eerst rekening houden met het resultaat van de verkiezingen. Tegen die achtergrond schuiven de grote Europese politieke families een kandidaat naar voren.

De sociaaldemocraten zijn momenteel de tweede grootste formatie in Europa, met 194 van de 766 zetels in het Europees Parlement. De christendemocraten en conservatieven van de Europese Volkspartij hebben 274 zetels. Waarnemers verwachten een nek-aan-nek-race. Een recente projectie van Pollwatch geeft centrumlinks een voorsprong van bijna twintig zetels.

Boekenwinkel

Schulz, die afkomstig is uit de regio van Aken en ook een mondje Nederlands praat, zetelt al twintig jaar in het Europees Parlement. De boekenwinkeleigenaar leidde er jarenlang de socialistische fractie en ontpopte zich als een man die geen blad voor de mond neemt. Sinds 2012 is Schulz voorzitter van het Straatsburgse halfrond.

De Akenaar moet het de komende campagne onder meer opnemen tegen de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt, die namens de Europese liberalen in de strijd treedt. De EVP kiest volgende week op een congres in Dublin haar kandidaat. Jean-Claude Juncker, de vroegere eerste minister van Luxemburg, wordt er getipt als voornaamste kanshebber.

Manifest

De ruim dertig sociaaldemocratiche partijen, waaronder ook sp.a en PS, schaarden zich in Rome ook achter een tien speerpunten tellend verkiezingsmanifest. In dat manifest zet centrumlinks zich af tegen het harde besparingsbeleid van de conservatieve meerderheid in Europa, dat de voorbije jaren "een Europa van angst en bezuinigingen" heeft gecreëerd.

Het manifest bepleit onder meer een uitbreiding van de Europese jeugdgarantieregeling, de invoering van een minimumloon in elk land en een nieuw industrieel beleid. Ze breken een lans voor "een duurzame en eerlijke" inperking van nationale begrotingstekorten, "nieuwe instrumenten" om de staatsschuld in Europa te beheren en bindende doelstellingen op het vlak van tewerkstelling, onderwijs en sociale cohesie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud