'Maximum 200.000 vluchtelingen naar Duitsland'

Horst Seehofer van de Beierse CSU heeft bondskanselier Merkel (CDU) tot een toegeving gedwongen in haar vluchtelingenstandpunt. ©REUTERS

De CDU van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Beierse zusterpartij CSU zijn het na jaren strijd eens geworden over het maximum aantal vluchtelingen dat Duitsland jaarlijks kan toelaten.

Deze scherpe grens maken de onderhandelingen over de 'Jamaica-coalitie' met de liberale FDP en de Groenen lastiger.

De Christelijk-Sociale Unie (CSU), de zusterpartij van CDU uit Beieren, had eerder al duidelijk gemaakt dat er een plafond moest komen op het aantal vluchtelingen, de zogenaamde 'Obergrenze'.

Bondskanselier Merkel van de Christen Democratische Unie Duitsland (CDU) heeft zich daar steeds tegen verzet. Ze zei dat het in strijd met de Duitse grondwet zou zijn, die asiel waarborgt voor wie daar volgens de internationale conventies recht op heeft. Ze zwicht nu toch door de druk van de door Horst Seehofer geleide CSU.

Compromis

'We streven ernaar een aantal mensen op te nemen om humanitaire redenen (vluchtelingen en asielzoekers, zij die recht hebben op subsidaire bescherming, familieleden, relocatie en hervestiging minus uitzetting en vrijwillige vertrekkers), een aantal dat niet hoger ligt dan 200.000 mensen per jaar', klinkt het in een gezamenlijke mededeling, waarin de term 'bovengrens' angstvallig vermeden wordt.

Ook komen er centra waar asielzoekers verplicht moeten verblijven tot hun procedure is afgerond. Afgewezen asielzoekers moeten terug naar het land van herkomst. Marokko, Algerije en Tunesië zullen beschouwd worden als 'veilige landen', wat terugkeer voor migranten uit die landen moet vergemakkelijken. 

Het compromis laat wel ruimte voor uitzonderingsgevallen bij 'onverwachte nationale of internationale gebeurtenissen'.

Rechtse koers

De CSU stuurt aan op een meer rechtse koers bij de coalitieonderhandelingen en heeft daarvoor een tienpuntenprogramma opgesteld. De CSU roept al sinds de vluchtelingencrisis in 2015 om een strakker migratiebeleid. Toen kwamen er bijna een miljoen migranten naar Duitsland.

De CSU wijt het verlies die de Beierse partij leed bij de Bondsdag-verkiezingen van 24 september aan de 'open rechterflank' waardoor de rechtspopulistische AfD veel stemmen haalde. Volgens de CSU willen de Duitsers een conservatieve koers.

De Groenen hebben al afwijzend gereageerd. 'Dit is een compromis tussen CDU en CSU en heeft niks te maken met een eventuele verkenning van de Jamaica-coalitie', zegt  partijvoorzitter Simone Peter.

Realistisch

Het aantal vluchtelingen dat naar Duitsland komt is sinds 2015 drastisch gedaald. Vorig jaar bereikten 280.000 mensen het land, dit jaar zou dat aantal nog een stuk lager liggen. Het aantal van 200.000 lijkt dus realistisch. Bovendien hebben beide partijen beloofd werk te maken van vlottere migratie voor hooggeschoolde migranten, iets waar de groene partij en liberale FDP sterk voor te vinden zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud