Maximumsnelheid op Nederlandse snelwegen daalt naar 100 km/u

©ANP

De maatregel is de eerste die de regering op korte termijn neemt om het stikstofprobleem aan te pakken. Woensdag volgen nog meer plannen.

In de strijd tegen de stikstof heeft de Nederlandse regering dinsdag beslist de maximumsnelheid op alle Nederlandse snelwegen te verlagen naar 100 kilometer per uur. De maatregel gaat zo snel mogelijk in en geldt alleen tussen 6 en 19 uur. 's Nachts mag wel nog 130 kilometer per uur gereden worden op plaatsen waar dat nu ook overdag mag.

De verlaging van de maximumsnelheid is de belangrijkste stikstofmaatregel die de regering op korte termijn neemt. Daarnaast zijn er nog andere plannen, maar die worden pas woensdagochtend gepresenteerd, zegt premier Mark Rutte.

Hij beklemtoonde dat nog niet alle problemen opgelost zijn. 'Er moet nog heel veel gebeuren.' In december volgt een uitgebreider pakket maatregelen. 

Stikstof

Nederland is al maanden in de ban van de stikstofkwestie. De Raad van State oordeelde in mei dat de regering te weinig doet om de stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden tegen te gaan. Door de uitspraak werden honderden projecten waar stikstof mee gemoeid was - bouwprojecten, wegen of stallen - uitgesteld of geannuleerd. De hoop is dat die door de nieuwe maatregelen kunnen worden hervat.

De voorbije weken kwamen de Nederlandse landbouw- en bouwsector massaal de straat om te protesteren tegen het stikstofbeleid van de Nederlandse regering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud