May en Juncker botsen op Europese top

De Britse premier Theresa May. ©REUTERS

De Britse premier Theresa May en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hadden vrijdagochtend op de Europese top een discussie over Junckers persconferentie van donderdagavond. Hij noemde de Britse premier daar 'vaag', iets wat ze hem niet in dank afnam.

May gaf haar Europese collega's donderdag in Brussel een stand van zaken over het brexitdebat in het Verenigd Koninkrijk. Haar bedoeling was om naar huis te keren met 'politieke en juridische garanties' over het akkoord tussen de Britse en Europese onderhandelaars, meer bepaald over de Ierse backstop die een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet vermijden.

May ving echter bot en moest het stellen met een A4'tje met 'verduidelijkingen'. Op een persconferentie na afloop van de vergaderingen noemde Commissievoorzitter Juncker de premier bovendien 'vaag'. 'Onze Britse vrienden moeten ons zeggen wat ze willen, in plaats van ons altijd te doen zeggen wat wij willen.'

Bij de start van de vergaderingen op vrijdag kwam het tot een confrontatie tussen May en Juncker. 'Ik heb inderdaad een forse discussie gehad met Juncker', verklaarde de Britse premier achteraf. 'Maar dat gebeurt soms als je, zoals wij, lang en veel samenwerkt', zei ze.

De discussie tussen Juncker en May.

'Kristalhelder'

De Britse premier benadrukte dat ze 'kristalhelder' was in haar uiteenzetting voor de Europese leiders. Ze verwelkomde hun verduidelijkingen, 'die als formele conclusies een wettelijke basis hebben', maar gaf toe dat er nog werk aan de winkel is om het Britse parlement over de streep te trekken.

De premier moet de deal voor 21 januari voorleggen aan het Britse parlement. 'Het is in het belang van alle burgers, Europese en Britse, om dit zo snel mogelijk gedaan te krijgen en de deal over te sluiten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud