nieuwsanalyse

May houdt stand bij lokale verkiezingen

Premier Theresa May bracht donderdag haar stem uit. ©EPA

Oppositiepartij Labour wint minder zetels dan ze hoopte, terwijl de eurofobe UKIP implodeert.

In Engeland werden donderdag 150 lokale overheden - districts- en gemeenteraden, alsook enkele burgemeesters - verkozen, waarbij 4.371 zetels op het spel stonden. Het was de eerste grote electorale test voor premier Theresa May sinds haar Conservatieven vorig jaar hun parlementaire meerderheid verspeelden.

De gevreesde nieuwe kaakslag blijft dit keer uit, ook in Londen waar Labour op forse winst rekende. Met 127 van de 150 raden geteld, staan de tory's op een verlies van amper een zetel. De sociaaldemocraten van Labour winnen er voorlopig 57, de kleinere Liberaal-Democraten 44.

Grote verliezer is vooral de United Kingdom Independence Party die nog maar drie zetels overhoudt van de 126 zitjes die ze won bij de lokale verkiezingen in 2014. Sindsdien zag UKIP de Britten stemmen voor een brexit, waarmee haar hoofddoel verwezenlijkt werd, en ging ze na het vertrek van iconisch leider Nigel Farage ten onder aan interne gevechten.

Die UKIP-stemmen lijken nu terug te keren naar de Conservatieven, waarmee de partij van May meer dan ooit gezien wordt als de voorvechter van een brexit. Intern verzet van pro-Europese tory's maakt dat May echter op een erg wankele koord moet balanceren, en regeert over een partij en een land die tot op het bot verdeeld zijn over Europa.

Daarnaast worstelt de Conservatieve regering met een fors afgekoelde economie, deels het gevolg van de onzekerheid rond brexit. Na acht jaar aan de macht, die gekenmerkt werden door zware besparingen, wordt de tory's ook verweten de sociale zekerheid en de gezondheidszorg uitgehold te hebben.

Het ontslag van minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd versterkte deze week eens te meer het imago van een zwalpende regering, waar sinds vorig jaar ook al vicepremier Damien Green, minister van Defensie Michael Fallon en minister voor Ontwikkelingssamenwerking Priti Patel moesten vertrekken.

Dat Labour niet meer profiteert, zegt vooral veel over hoe gecontesteerd partijleider Jeremy Corbyn blijft. Als socialist van de oude stempel staat Corbyn een ruk naar links voor, inclusief de nationalisering van onder de spoorwegen en zware industrie√ęn. Dat leverde vorig jaar een sterk momentum op bij de parlementsverkiezingen, waarbij Corbyn veel jongeren achter zich wist te scharen.

Toch twijfelen veel Britten aan Corbyns economische betrouwbaarheid. Ook zijn halfslachtige visie op brexit boezemt niet echt veel vertrouwen in. Net zoals zijn respons op de aanslag op een Russische spion in Engeland, of het westerse bombardement op Syri√ę, de jongste weken weinig daadkrachtig klonk, terwijl May in deze kwesties net wel scoorde. En dan zijn er nog de hardnekkige aantijgingen over antisemitisme onder Labour-leden, die Corbyn maar niet kan afschudden. En ervoor zorgden dat vooral in Londen de winst beperkt bleef.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud