May ontslaat defensieminister na Huawei-lek

Gavin Williamson werd bedankt voor bewezen diensten als Brits minister van Defensie door premier Theresa May. ©AFP

Volgens de Britse premier lekte Gavin Williamson haar plan om het omstreden Chinese technologiebedrijf mee 5G-netwerken te laten uitrollen.

Woest was ze, Theresa May, toen het delicate Huawei-nieuws uitlekte via The Daily Telegraph na een bijeenkomst van de nationale veiligheidsraad. Deelnemers mogen niks lekken over dat uiterst gevoelige overleg. De Britse regering begon meteen een onderzoek. De raad, die May voorzit, had beslist om de Chinese technologiereus Huawei toe te laten minder gevoelige infrastructuur, zoals antennes, te bouwen voor de uitrol van Britse 5G-netwerken.

Overtuigend bewijs

May claimt dat er ‘overtuigend bewijs’ is dat Williamson het nieuws liet uitlekken. ‘Er is geen andere geloofwaardige versie van de gebeurtenissen die dit lek verklaart’, klinkt het. Williamson zou ook niet van harte hebben meegewerkt aan het onderzoek. Volgens May deden alle andere betrokkenen dat wel. ‘Jouw gedrag heeft niet aan die standaard voldaan,’ stelt ze.

Williamson was een trouwe bondgenoot van May en ooit een rijzende ster en oud-fractieleider voor de Tories in het parlement. Zelf schreeuwt hij zijn onschuld uit en spreekt hij over een schertsvertoning (of 'kangaroo court'). Een parlementslid vertelde Financial Times dat Williamson nu wel eens de vuile was kan buitenhangen. 'Gavin weet waar alle lijken begraven liggen en ik kan me inbeelden dat hij weet hoe hij er nog een paar moet begraven.' Vanuit de oppositie klinkt de roep om een strafonderzoek, wegens het lekken van staatsgeheimen.

Opvolger

Als opvolger van Williamson duidde Theresa May Penny Mordaunt aan, een fervent voorstander van de brexit, zelfs zonder akkoord met de Europese Unie. Mordaunt geldt als van de mogelijke kandidaat-opvolgers van May, voor wie de lokale verkiezingen van donderdag een belangrijke test zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud