Advertentie

May zoekt uitweg uit brexitimpasse

De Britse premier Theresa May. ©Photo News

De Britse premier Theresa May hoopt dinsdag opnieuw met Labour te praten over een doorbraak in de brexitgesprekken. Woensdag ziet ze Merkel en Macron.

In Londen probeert premier Theresa May deze week met Labour-voorzitter Jeremy Corbyn een gemeenschappelijk standpunt te vinden over de brexit, dat ze dan woensdag kan voorleggen aan de staatshoofden en regeringsleiders van de EU 27. Als op de Europese top van woensdag geen akkoord wordt gevonden, tuimelt het Verenigd Koninkrijk vrijdag uit de Europese Unie.

Maar hoewel de klok tikt, lijken de gesprekken niet op te schieten. Volgens de Britse pers staan maandag geen gesprekken gepland. Het kabinet van May liet in de loop van de dag weten dat het wel degelijk de bedoeling is de gesprekken met Labour maandag te hernemen. Een woordvoerder van Labour zei dat de partij wacht op een voorstel van May.

Het illustreert nogmaals hoe vast de situatie in het Verenigd Koninkrijk zit. De deal die May met de EU 27 onderhandelde, werd drie keer weggestemd in het parlement. Datzelfde Lagerhuis verwierp ook al twaalf alternatieven voor het plan van May.

De Britse premier, die er al sinds het brexitreferendum van 2016 alles aan doet om haar partij bijeen te houden, reikt daarom sinds enkele dagen de hand aan oppositiepartij Labour. 'De mensen stemden niet volgens partijlijnen in het brexitreferendum', zei May dit weekend in een videoboodschap, 'en ik denk dat mensen willen dat hun politici vaker samenwerken'.

Verscheuren

Die beslissing dreigt nu zowel Labour als de tory's van May te verscheuren. Voormalig brexitminister Dominic Raab zei afgelopen weekend dat 'in een ultieme wanhopige poging om haar deal door het parlement te krijgen, onze premier zich nu bij het team van een marxist schaart'.

'Het is ironisch, om het minste te zeggen, dat je de ene week meneer Corbyn gevaarlijk en ongeschikt acht voor het publieke ambt en de volgende week met hem gaat samenwonen', zei brexiteer Jacob Rees-Mogg zondag.

Meer dan 100 lokale torypolitici schreven dit weekend een brief aan May, waarin ze zeggen dat hun fondsen om in lokale verkiezingen campagne te voeren opdrogen sinds kiezers weten dat May en Corbyn samenwerken. Op 2 mei zijn er in veel gemeenten in het VK lokale verkiezingen.

Opstand

Ook Corbyn moet een opstand onder controle krijgen. 80 parlementsleden van Labour - een derde van zijn fractie - hebben hem een brief geschreven waarin ze zeggen dat iedere deal die hij met May maakt geen enkele legitimiteit heeft, tenzij hij wordt bekrachtigd in een tweede referendum.

Inhoudelijk ligt een compromis voor Labour en de tory's moeilijk. Labour neigt naar een douane-unie, waarbij het VK zich in de handelsverdragen van de EU blijft inschrijven. De tory's willen dat het VK zijn eigen handelsbeleid kan voeren.

Om die reden zou Labour willen dat een compromis tussen May en Corbyn over een douane-unie 'Boris-proof' wordt. Daarmee bedoelen ze dat een volgende torypremier die een harde brexit wil - zoals Boris Johnson - na verkiezingen het compromis niet zomaar kan terug draaien.

Ierland

Woensdag is May in Brussel voor een Europese top over de brexit. Ze hoopt daar een akkoord te vinden met de andere 27 EU-lidstaten om de brexit uit te stellen tot 30 juni. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei eerder al dat zoiets niet kan zonder dat de Britten alsnog deelnemen aan de Europese verkiezingen van 26 mei. 

Vooral de Ieren hameren er echter op dat de Britten toch uitstel krijgen en een harde brexit eind deze week wordt vermeden. Ze vrezen spanningen aan de grens met Noord-Ierland en vrezen dat hun economie een zware schok krijgt. Ieder EU-land dat zich verzet tegen uitstel voor de brexit zal niet worden vergeven, zei de Ierse premier Leo Varadkar dit weekend. 

Maandag is Michel Barnier, de brexitonderhandelaar van de Europese Commissie, in Dublin om met Varadkar te overleggen. De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, is voorstander van brexituitstel tot 2020.

Een woordvoerder van May zegt dat de Britse premier maandag telefoneerde met andere Europese regeringsleiders. Dinsdag ontmoet ze de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Berlijn en de Franse president Emmanuel Macron in Parijs. Woensdag reist ze naar Brussel voor de Europese top.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud