Meer dan 100 gewonden bij steunbetoging voor Puigdemont

In Barcelona raakten tijdens een steunbetoging voor de afgezette minister-president Carles Puigdemont 92 mensen gewond. ©REUTERS

De arrestatie van de afgezette minister-president Carles Puigdemont in Duitsland leidde tot onrust in Catalonië.

In de Spaanse regio Catalonië werd zondag op verschillende plaatsen betoogd tegen de arrestatie van Puigdemont in Duitsland. De afgezette minister-president werd opgepakt omdat Spanje een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem heeft uitgevaardigd.

In Catalonië kwamen tienduizenden mensen op straat om tegen de arrestatie te protesteren. In Barcelona alleen al waren er dat meer dan 50.000. In Tarragona, in het zuiden van Catalonië, waren dat er minstens evenveel.

Verschillende demonstraties liepen uit de hand. In Barcelona raakten 92 mensen gewond bij schermutselingen met de politie, onder wie een tiental politieagenten. Ook op andere plaatsen vielen gewonden, al waren dat er minder. Zes werden gearresteerd.

Bezoek aan Finland

Puigdemont, die in zijn vlucht voor de Spaanse autoriteiten in ons land verblijft, was op bezoek in Finland. Tijdens zijn terugreis richting ons land werd hij in de noordelijke Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein opgepakt. Tijdens zijn bezoek aan Finland heeft Spanje een internationaal aanhoudingsbevel uitgeschreven, waar de Duitsers gehoor aan hebben gegeven. 

Spanje beschuldigt Puigdemont van 'rebellie' en 'opruiing' omdat hij een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië heeft georganiseerd en vervolgens de onafhankelijkheid van de regio uitriep. Om die reden werd hij uit zijn ambt gezet.

Een Duitse rechter moet nu oordelen of Duitsland de Catalaan aan Spanje uitlevert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud