opmerkelijk

Meer dan 3.500 Britten werden Belg sinds 2016

©EPA

Nu de datum nadert voor de Brexit, 31 oktober, willen meer en meer Britten Belg worden.

Onder de nieuwe Belgen zijn er heel wat Europese ambtenaren. In totaal waren er op 31 mei  3.454 Britten die sinds het referendum van juni 2016 Belg zijn geworden, zo blijkt uit gegevens van Binnenlandse Zaken. Dat zouden er tegen 1 november ruim 4.000 kunnen zijn. 

Het aantal dossiers neemt sneller toe sinds eind 2018, aanvankelijk was de brexit voorzien op 29 maart 2019. Dit jaar vroeg en verkreeg een gemiddelde van 119 Britten per maand de Belgische nationaliteit tegenover een gemiddelde van 82 in 2018. In juni 2016 waren er nauwelijks 22 Britten die de stap zetten naar de Belgische nationaliteit. 

Europese instellingen

Binnenlandse Zaken heeft nog geen cijfers voor de periode sinds mei. Bij onveranderde trend zouden er op 31 oktober meer dan 4.000 Britten de Belgische nationaliteit hebben gevraagd en verkregen. Heel wat Europese ambtenaren willen op die manier hun baan behouden na de Brexit. Werknemers van Europese instellingen moeten burgers zijn van een lidstaat van de Europese Unie. 

Voorzitter Jean-Claude Juncker had vorig jaar de Belgische autoriteiten opgeroepen genereus te zijn voor de Britse ambtenaren. Volgens de voorzitter verdienen zij het Belg te worden. Meer dan 2.000 Britten werken bij de Europese instellingen waarvan een kleine 1.200 voor de Commissie. Ook enkele Britse journalisten zijn Belg geworden. 

De regering van Boris Johnson lijkt volop af te stevenen op een harde brexit op 31 oktober. Volgens de Britse krant Guardian hebben Britse diplomaten de opdracht gekregen zich de komende dagen terug te trekken uit de beslissingsstructuren van de Europese Unie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud