Advertentie
Advertentie

Meer Fransen dan verwacht gaan stemmen

Marine Le Pen bracht haar stem uit in Henin-Beaumont in Noord-Frankrijk. ©REUTERS

De Fransen trekken vandaag naar de stembus om nieuwe departementale raden te kiezen. Marine Le Pen, leider van het extreemrechtse Front National (FN), wil een goede prestatie bij deze regionale stembusslag als een springplank gebruiken voor de presidentsverkiezingen van 2017. De opkomst voor de stembusgang is beter dan verwacht.

De Fransen hebben tot 20 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Om 17 uur had al zo goed als 43 procent van de stemgerechtigden dat gedaan - ter vergelijking: bij de vorige départementales in 2011 was tegen dat tijdstip maar ruim 36 procent van de kiezers al opgedaagd. 

Waarnemers kijken, behalve naar de score van FN, ook uit naar de opkomst. Verwacht werd dat die een dieptepunt zou kunnen bereiken. 'Veel Fransen zijn niet van plan te gaan stemmen omdat ze het gevoel hebben dat hun stem toch geen verschil maakt of omdat ze, door weg te blijven uit het stemhokje, net hun ongenoegen over de huidige gang van zaken in het land willen uitdrukken', luidde het bij onderzoeksinstituut Ifop.

Le Pen

Ook FN-leidster Marine Le Pen ging rond 11 uur haar stem al uitbrengen. Ze liet zich door de daarbij aanwezige journalisten niet verleiden tot een prognose en zei enkel 'vol vertrouwen' te zijn dat haar partij met deze verkiezingen kan aantonen hoezeer ze lokaal verankerd is. 'We zullen tonen dat het FN niet alleen een kracht is die miljoenen Fransen kan verenigen bij nationale verkiezingen.' 

De verkiezingsdag verliep zonder veel commotie. In de late namiddag kondigde het FN wel aan een klacht te zullen indienen tegen de vereniging SOS Racisme, die in een ironische tweet de kiezers van FN ertoe had opgeroepen een naam op het stembiljet aan te kruisen. Dit zou het stembiljet echter ongeldig maken. FN kan dit niet smaken en stelt dat de oproep van SOS Racisme poogt de stembusgang te beïnvloeden, wat onwettig is.

[A l'attention des électeurs FN] Parmi les candidats du binôme, ne pas oublier de marquer d'une croix celui que vous préférez le plus— SOS Racisme (@SOS_Racisme) 22 maart 2015

Hertekening

Frankrijk staat wellicht aan de vooravond van een hertekening van het politieke landschap. Het Front National (FN) lijkt immers op weg om dit en volgend weekend voor het eerst duidelijk goed te scoren bij departementale verkiezingen en een eind te maken aan de traditionele heerschappij van de socialistische PS en de rechtse UMP.

Extreemrechts staat aan de poorten van de macht.
Manuel Valls
Franse premier

De partij van Marine Le Pen voert al maanden de peilingen aan. In de laatste rondvragen peilde het FN op 30 procent. De rechtse alliantie van de UMP met de UDI klokte de voorbije dagen af op 29 procent. De socialisten strandden steeds rond 19 procent.

Het heeft er dan ook alle schijn van dat de UMP, in tegenstelling tot de afgelopen jaren, na de regionale stembusslag meer departementen zal controleren dan de partij van president François Hollande.

Salonfähig

Dat extreemrechts de peilingen aanvoert, is geen verrassing. Voor veel kiezers is het FN salonfähig sinds Marine Le Pen in 2011 haar vader opvolgde en de scherpe, meest racistische kantjes van diens discours vijlde.

Le Pen raakt bij heel wat minder fortuinlijke, werkloze landgenoten ook een gevoelige snaar door de economische malaise in het land in de schoenen te schuiven van Europa.

De Fransen trekken dit en volgend weekend naar de stemlokalen voor onuitgegeven verkiezingen. De  departementale stembusslag van 22 en 29 maart is de eerste ‘nakomeling’ van een hervorming uit 2013.

Die hertekende de bestuursniveaus. Het aantal (kies)kantons halveerde. Om te garanderen dat meer vrouwen in de besturen belanden, verplichtde nieuwe wet partijen ‘koppels’te vormen: een man en een vrouw trekken in tandem naar de kiezer.

18.194 kandidaten, of 9.097 koppels, doen een gooi naar 4.108 zitjes in 98 departementale besturen (Parijs, de metropool Lyon, Martinique en Guyana houden geen stembusslag).

Om zich in de eerste ronde te kwalificeren voor het nieuwe bestuur moet een tandem een volstrekte meerderheid halen én een stemmenaantal verzamelen dat overeenkomt met op zijn minst 25 procent van de ingeschreven kiezers.

Wie niet slaagt, krijgt op 29 maart een herkansing. Daaraan mogen de beste twee uit de eerste ronde sowieso deelnemen. Ook koppels die op 22 maart een stemmenaantal halen dat overeenkomt met 12,5 procent van de ingeschreven kiezers, stoten door.

In de tweede ronde wint de tandem die de meeste stemmen haalt. Op 2 april kiezen de departementale verkozenen in een ‘derde’ ronde een voorzitter. Het wordt uitkijken met wie de traditionele partijen akkoorden gaan sluiten om een voorzitter verkozen te krijgen.

Welke bevoegdheden de nieuwe regionale besturen krijgen, is nog niet duidelijk. De wet die dat bepaalt, suddert nog in het parlement.

 

De FN-kopvrouw zette de afgelopen maanden zwaar in op de departementale verkiezingen. Ze wil lokaal stevig voet aan de grond krijgen om daarna door te stoten naar de race voor het presidentschap in 2017.

In een poging zich van die lokale verankering te verzekeren bokste Le Pen kieslijsten ineen in maar liefst 95 procent van de kieskantons. Geen enkele partij doet beter.

Schrik

De schrik voor een sterke prestatie van het FN bij de departementale verkiezingen zit er goed in bij de traditionele partijen. Premier Manuel Valls waarschuwde zijn landgenoten voor een stem voor het FN. 'Extreemrechts staat aan de poorten van de macht', zei de socialist.

De nieuwe voorzitter van de UMP, ex-president Nicolas Sarkozy, ging ook stevig tekeer tegen het FN. 'Ik heb geen schrik van wat oorlog. Le Pen kan die krijgen', klonk het. Dat Sarkozy stevig uit de hoek komt, is geen verrassing. Hij strijdt met Le Pen ook om de titel van 'belangrijkste oppositieleider' tegen de PS.

Politieke analisten menen dat de forse uithalen van de traditionele partijen weinig zullen uithalen. 'Integendeel, ze zullen eerder contraproductief werken', klinkt het vrijwel unisono.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud