Advertentie

Meer geld voor Erasmusprogramma (bis)

Rotterdamse studenten verwelkomen Erasmusstudenten aan hun universiteit. ©ANP

De Europese lidstaten en instellingen zijn overeengekomen dat ze meer geld zullen geven aan het uitwisselingsprogramma voor studenten.

Net als haar lidstaten moet ook de Europese Unie elk jaar een begroting opstellen. Afgelopen nacht bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten een akkoord over de Europese begroting voor 2017. In tegenstelling tot eerdere geruchten zal niet worden gesneden in de fondsen van Erasmus+, er gaat juist meer geld naar het uitwisselingsprogramma voor studenten.

Dat hoeft niet te verbazen: de verhoging van de budgetten voor Erasmus is een vaak wederkerend zoethoudertje voor de Europese Commissie. Die wil bij elke begroting graag tonen dat ze erin slaagt een trofee binnen te halen die de positieve kanten van de EU in de verf zet.

Wat wel verbaast, is dat de begroting relatief makkelijk bereikt werd: de deadline werd voor een keer ruim gehaald en er dreigde zelfs geen kleine crisis over de financiën van de Unie.

Migratie en veiligheid

De lidstaten en het Parlement kwamen overeen dat in 2017 voor een totaalbedrag van 134,49 miljard euro aan betalingen gedaan mag worden (een daling van 6,5 procent tegenover vorig jaar) en dat de financiële engagementen niet meer dan 157,88 miljard mogen bedragen (een stijging van 1,9 procent). Voorts trekt de EU de budgetten voor migratie en veiligheid op met 11,3 procent en voor groei en jobs met 12 procent.

De Europese ministerraad, dus de verzamelde lidstaten, en het Europees Parlement moeten de begroting nog officieel bekrachtigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud