'Meer hervormingen nodig in Italië'

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft Italië in een dinsdag gepubliceerd rapport aangespoord om nog meer economische hervormingen door te voeren. De economie van het land blijft immers bijzonder kwetsbaar voor besmetting vanuit de eurozone.

De hervormingen die premier Mario Monti op de arbeidsmarkt en in de dienstensector doorvoerde, waren zeker ambitieus, maar zullen waarschijnlijk niet volstaan, luidt het in het rapport. Zeker niet als de eurocrisis verder uitdijt.

Het IMF verwacht dat de Italiaanse economie dit jaar met 1,9 pct zal krimpen, en volgend jaar nog eens met 0,3 pct. "Dat is het gevolg van de moeilijke financiële omstandigheden, de wereldwijde groeivertraging en de budgettaire besparingen."

Monti nam al voor 20 miljard euro maatregelen, zoals de verhoging van de pensioenleeftijd en het versoepelen van de arbeidsmarkt. Maar volgens het IMF is er meer nodig: prioriteit moet daarbij gegeven worden aan een verhoging van de productiviteit en een hogere arbeidsmarktparticipatie. Het investeringsklimaat in Italië moet verbeteren en de kosten voor bedrijven moeten naar omlaag. Het IMF ziet ook nog ruimte om de ambtenarenweddes te doen zakken, de belastingen te verlagen en activiteiten te privatiseren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud