Meer voortijdige doden door ozon, minder door fijnstof

©Photo News

De luchtkwaliteit in Europa is de voorbije tien jaar fors verbeterd, blijkt uit een rapport van het Europees Milieu Agentschap (EMA).

In 2018 zijn 60.000 Europeanen minder voortijdig gestorven door fijnstof dan tien jaar eerder. Het aantal overlijdens door stikstofoxide halveerde in die periode, terwijl de Europese milieunormen strenger werden.

'Het aantal doden door hoge ozonconcentraties tijdens hittegolven, een rechtstreeks gevolg van klimaatverandering, stijgt wel gestaag,' zegt Hans Bruyninckx, de Belgische topman van het EMA. 'Dat is een probleem.'

België volgt de Europese trend. Het aantal voortijdige doden door te hoge ozonconcentraties steeg van 210 (2009) naar 350 (2018). Het aantal vroegtijdige sterfgevallen door fijnstof daalde van 10.200 naar 7.400. Dat door stikstofoxide viel terug van 3.200 naar 1.200.

350
ozondoden
In België overleden in 2018 350 mensen vroegtijdig door te hoge ozonconcentraties. Tien jaar eerder waren dat er 210.

De Europese commissaris voor Milieu, Virginius Sinkevicius, vindt het aantal vroegtijdige doden door luchtvervuiling in Europa veel te hoog. Hij wil de Europese normen afstemmen op die van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). In 2018 haalden Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Italië, Polen en Roemenië de Europese norm voor fijnstof niet. Drie lidstaten, Estland, Finland en Ierland, haalden de veel striktere WGO-norm.

De uitstootvermindering van gebouwen en vooral de landbouw verloopt te traag.
Hans Bruyninckx
Topman Europees Milieu Agentschap

De verbetering van de luchtkwaliteit is het gevolg van aanpassingen aan mobiliteit, energiesystemen en industrie. Luchtvervuiling is voor 80 tot 90 procent van de stadsbevolking een probleem wegens het verkeer en energieverbruik. 'De uitstootvermindering van gebouwen en vooral de landbouw verloopt te traag', zegt Bruyninckx. 'Landbouw heeft niet alleen een grote impact op de lucht- en waterkwaliteit, maar ook op het klimaat en de biodiversiteit.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud