Advertentie
reportage

'Même pas peur'

©Bloomberg

Onze collega Gerda Ackaert is in Parijs voor het internationale fotografie-evenement Paris Photo. Hier zijn haar impressies van een hoofdstad in shock.

Zondagmiddag, 17 graden, de Sacré-Coeur schittert in de najaarszon. De hekken voor de centrale trappen naar de basiliek zijn gesloten uit veiligheidsoverweging. Voor de basiliek staan een politiewagen en drie militairen in battle dress met geweer schrijlings op de borst.

Alle bezoekers moeten via een zij-ingang naar binnen. Systematische controle van alle tassen. Nauwelijks drie minuten wachttijd vooraleer je een van de bezoekerstrekkers van de Parijse hoofdstad binnengeraakt. 'Il n'y a personne', zegt het meisje van de boekenwinkel in de Sacré-Coeur. 'Alleen wat toeristen. Alle Fransen blijven thuis.'

Drie zwarte Parijse muzikanten zijn wel hun huis uitgekomen. Begeleid door een gitaar en getrommel op een klankkast zingen ze 'Même pas peur. Rempli nous avec douceur'. Hun oproep om mee te zingen, krijgt ruim bijval van een 40-tal toeschouwers.

'Pas peur' ©Gerda Ackaert

Parijs rouwt. Ook op dag twee na de aanslagen blijven de straten zeer leeg. Taxi's hebben de lanen en straten voor zich alleen.

In een trendy koffiebar vlakbij het hotel wel Japanse, Scandinavische en Amerikaanse klanten maar geen Fransen. 'De Parijzenaars hebben hun ontbijt- en brunchreservaties genannuleerd' klinkt het. Hetzelfde mantra was ook al te horen in het restaurant de avond voordien.

'Ik denk dat we één Frans koppel hebben gehad', vertelt Marie, die ons bedient. 'Onwezenlijk wat er gebeurd is. Ik zelf woon midden in het getroffen gebied. In de straat achter mij ligt de Bataclan, en aan de andere kant het terras dat vanuit de auto onder vuur is genomen. Dat juist bij ons in de wijk iets zou gebeuren, hadden we nooit gedacht. Het is een zeer levendige maar ook een gemengde buurt. Vlakbij is de moskee en overal winkels die worden opgehouden door moslims. We voelden ons daarom net zeer veilig in die wijk.'

'We hebben getwijfeld maar dan toch beslist om open te gaan', klinkt het nog. Een aantal van de omringende restaurants heeft wel de deuren dicht gehouden.

©Gerda Ackaert

Dat was ook de boodschap die je overdag op mening winkelvitrine vond. 'Uit respect en solidariteit met de slachtoffers hebben we besloten om gesloten te blijven. We heropenen op maandag 16 november.'

Ook Paris Photo, de commerciële fotobeurs met galeries van over heel de wereld, hield zaterdag de deuren gesloten. Om 16 uur volgde dan het bericht dat de beurs, gezien de omstandigheden, volledig werd geannuleerd. Wie nog gehoopt had zondag de beurs te kunnen bezoeken was er aan de moeite.

Dat Paris Photo naast de geïnteresseerde bezoeker ook veel fotografen lokt, was duidelijk te merken op Instagram. Zeker de eerste uren na de aanslagen leverde het een immense stroom van reacties grote namen uit de fotowereld op, zoals Om Alec Soth Paolo Pellegrin en Alex Majoli.

In de Yvon Lambert bookshop raken we aan de praat met een standhouder van Off Print, een fotografieboekenbeurs van onafhankelijke uitgevers, in de slipstream van Paris Photo, uit New York. 'We hebben net de stand leeg gehaald. We hadden al besloten de stand zondag gesloten te houden. Het leek ons niet opportuun. Gelukkig hebben we donderdag en vrijdag, twee van de vier dagen, al goeie zaken gedaan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud