Advertentie

Merkel bij Poetin, een dag na parade

©EPA

Een dag na de grote parade bracht kanselier Merkel in Moskou hulde aan de slachtoffers van het nazisme. Ze verweet Poetin dat er nog steeds geen staakt-het-vuren is in Oekraïne.

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel legde zondag samen met de Russische president Vladimir Poetin een krans bij het Graf van de Onbekende Soldaat in Moskou. Tijdens de ceremonie klonk het Duitse en Russische volkslied en een begrafenismars.

Merkel onderstreepte in een toespraak de noodzaak om 'moeilijke situaties' met vreedzame en diplomatieke middelen op te lossen. 'Daarom is het goed dat we de mogelijkheid hebben om te praten over de territoriale integriteit van Oekraïne,' zei de bondskanselier. Poetin pleitte daarna voor een snelle oplossing voor de 'problemen' tussen Rusland en Duitsland.

Rusland herdacht zaterdag het einde van de Tweede Wereldoorlog en de overwinning op nazi-Duitsland met een grote militaire parade. Veel westerse politici hebben dit jaar de overwinningsparade geboycot vanwege de crisis in Oekraïne en de rol van Rusland daarin. Ook Merkel was niet aanwezig bij de parade.

Na de ceremonie maakten Merkel en Poetin een wandeling door de Alexandertuin in het Kremlin. Beiden praatten opnieuw over Oekraïne. Merkel verweet Poetin dat er nog steeds geen staakt-het-vuren is in Oekraïne, ondanks alle afspraken die daarover zijn gemaakt. De samenwerking met Moskou kreeg volgens Merkel een serieuze knauw door de onrechtmatige annexatie van de Krim, die volgens Merkel de vrede in Europa in gevaar brengt.

De Russische president Vladimir Poetin beklemtoonde dat de economische sancties tegen Rusland serieuze negatieve uitwerkingen hebben. Maar Poetin  gelooft tevens dat Duitsland en Rusland, ondanks alle moeilijkheden, de weg van de verzoening zijn ingeslagen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud