Advertentie

Merkel blaast warm en koud over Juncker

Merkel steunt dan toch Juncker. ©REUTERS

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel blijft warm en koud blazen over het lot van Jean-Claude Juncker, de kandidaat van het Europese Parlement voor de functie van Europees Commissievoorzitter. Merkel verklaarde voor het Duitse parlement dat de hele Duitse regering 'die benoeming erdoor probeert te duwen'.

De opvolging van José Manuel Barroso aan het hoofd van de Europese Commissie krijgt de allures van de betere soap. Nadat de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker op de verkiezingsnacht van 25 mei de topjob opeiste met een korte tweet, ontspon er zich de afgelopen week een intense machtstrijd tussen het Europees Parlement en de Europese Raad over het lot van Juncker. 

Het Europees Verdrag van Lissabon stelt immers dat de benoeming van de Commissievoorzitter moet gebeuren 'rekening houdend' met de resultaten van de Europese verkiezingen. De fracties van het Europees parlement hielden een 'presidentiële verkiezing' en omdat de Europese Volkspartij (EVP) de grootste bleef op 25 mei, stuurde het halfrond de EVP-topkandidaat Jean-Claude Juncker het veld in om een meerderheid rond zich te verzamelen. 

Merkel

Maar de Europese Raad moet haar fiat geven over de Commissievoorzitter en daar is het verwarring troef. Alle ogen zijn gericht op de Duitse Bondskanselier Angela Merkel, wiens steun onontbeerlijk is voor de komende Commissievoorzitter. Maar Berlijn blijft dezer dagen warm en koud blazen over de nieuwe Commissievoorzitter. 

Eind vorige week zei Merkel alle gesprekken te voeren 'in de geest dat Juncker Commissievoorzitter zou worden'. Maar die benoeming is 'geen automatisme', nuanceerde Merkel quasi meteen. Berlijn houdt duidelijk nog verscheidene opties open. Dinsdag lekte het persbureau Reuters nog dat Merkel in een gesprek met de Franse president Hollande gesuggereerd had om IMF-baas Christine Lagarde als kandidaat naar voren te schuiven. Merkel ontkende dat evenwel meteen. 

Brits verzet

Maar woensdag kwamen vanuit de Duitse hoofdstad wederom andere signalen. Voor het Duitse parlement verklaarde Merkel dat ze probeert te verzekeren dat Juncker de benodigde meerderheid krijgt voor de functie van Europees Commissievoorzitter. 'De hele Duitse regering probeert dit te bekomen', onderstreepte Merkel nog eens. 

Het maakt het vraagstuk voor Europees 'informateur' Herman Van Rompuy er niet kleiner op. De Britse premier David Cameron voert het verzet aan tegen Juncker. Als Juncker voorzitter wordt van de Europese Commissie, is de brexit - de uittrede van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie - een feit, klonk het al. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud