Advertentie

Merkel: 'Een jaar van beproevingen'

Duits kanselier Angela Merkel ©EPA

De Duitse bondskanselier verdedigt in haar twaalfde nieuwjaarstoespraak onverminderd haar vluchtelingenbeleid.

De twaalfde nieuwjaarstoespraak van Angela Merkel sinds ze in november 2005 Duits bondskanselier werd, is zonder twijfel één van de moeilijkste. Ze omschrijft in de vooraf vrijgegeven tekst van de toespraak, die zaterdagavond uitgezonden wordt, 2016 als 'een jaar van zware beproevingen'. En de zwaarste van die beproevingen is zonder twijfel islamitische terreur.

'2016 sloeg die terreur midden in ons land toe', zegt Merkel. 'In Würzburg, in Ansbach en onlangs in de kerstmarkt aan de Berlijnse Gedächtniskirche'. Vooral de aanslag in Berlijn trof de kanselier op haar zwakke plek, haar beslissing om bij de piek van de vluchtelingencrisis in de late zomer van 2015 de grenzen open te zetten. Dat vertaalde zich in 2015 in een toevloed van bijna 1 miljoen vluchtelingen.

De dader van de aanslag, Anis Amri, was een uitgeprocedeerde Tunesische asielzoeker. 'Ja, het is bijzonder bitter als er terreuraanslagen gepleegd worden door mensen die in ons land onderdak zoeken en vinden', herhaalt de kanselier. 

Toch blijft ze ook nu haar vluchtelingenbeleid verdedigen. 'Terroristen bepalen niet hoe wij leven en willen leven: vrij, menselijk en open. Als we beelden van een kapotgeschoten Aleppo in Syrië zien, moeten we zeggen hoe belangrijk het was dat ons land ook het voorbije jaar zij die daadwerkelijk onze steun nodig hebben ook heeft geholpen'.

De boodschap is duidelijk: Merkel vertikt het een strikte bovengrens op het aantal vluchtelingen te zetten. Dit tot ergernis van de Beierse CSU, de conservatieve zusterpartij van Merkels christendemocratische CDU. Die CSU weigert voorlopig zich te scharen achter Merkels kandidatuur bij de verkiezingen van september 2017

De verkiezingen beloven bijzonder spannend te worden. Merkel blijft torenhoog favoriet om zichzelf op te volgen als kanselier, maar mede door de vluchtelingencrisis is het politieke landschap meer dan ooit verbrokkeld. Zo rukt de rechtspopulistische AfD op, onder meer ten koste van de CDU. De kans is groot dat net als bij de jongste deelstaatverkiezingen liefst zes partijen de kiesdrempel halen, waardoor de coalitievorming na de verkiezingen problematischer dan ooit wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud