Merkel en Hollande eenstemmig streng voor Griekenland

(foto epa)

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat Griekenland 'al zijn beloftes nakomt'. Dat heeft ze donderdag gezegd in Berlijn, met de Franse president François Hollande naast zich. Merkel en Hollande hadden een onderhoud over de aanpak van de eurocrisis en van Griekenland in het bijzonder. De Griekse premier Samaras moet in de komende dagen met beiden gaan praten.

Angela Merkel wil Griekenland 'aanmoedigen voort te gaan met de hervormingen' en herhaalde dat ze het verslag van de trojka (Europese Unie, Europese Centrale Bank, Internationaal Monetair Fonds) afwacht alvorens nieuwe beslissingen te nemen over hulp aan Griekenland. In september gaat er opnieuw een team van die drie instellingen naar Griekenland om de stand van zaken van het besparings- en hervormingsproces op te maken. 

Hollande benadrukte dan weer dat hij Griekenland in de eurozone wil houden, maar zei tegelijk dat 'het aan de Grieken is om de nodige inspanningen te leveren om dat doel te bereiken'.

Nu al is duidelijk dat Griekenland achterop zit op het schema van de beloofde inspanningen. De Griekse premier Antonis Samaras bepleitte de voorbije dagen, vooral via media-interviews, uitstel voor zijn land om de doelstelling van 11,5 miljard euro minder overheidsuitgaven te halen: van 2014 naar 2016. Bij de Europese collega's is er weinig animo om daarop in te gaan.

Gisteren zag Samaras eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker. Morgen gaat hij naar Merkel, zaterdag naar Hollande. Met hun gezamenlijke persconferentie en eensgezinde strenge houding laten die alvast verstaan dat er niet snel toegevingen moeten worden verwacht. Zeker niet voor de trojka verslag uitbrengt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud