Merkel en Hollande houden Tsipras bij de les

©BELGA

De Griekse premier Alexis Tsipras belooft op korte tijd een volledige lijst met hervormingen, zoals een maand eerder beloofd. Drie uur lang hebben de EU-instellingen, Merkel en Hollande Tsipras de oren gewassen.

Alexis Tsipras wilde op de Europese top een politiek gesprek met de belangrijkste tenoren over de toestand in zijn land. En hij kreeg wat hij vroeg. Wel drie uur lang praatte hij in de nacht van donderdag op vrijdag vrij en vrank met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, ECB-voorzitter Mario Draghi, de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (die de vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurolanden voorzit). Ook de secretaris-generaal van de Raad, Uwe Corsepius, was aanwezig op de 'minitop',  na afloop van de eerste dag van de Europese top.

Het belangrijkste resultaat van de mini-top is dat de Griekse regering bij de les wordt gehouden. Ze moet eindelijk vaart maken met het uitvoeren van de afspraken die ze op 20 februari maakte met de andere ministers van Financiën van de eurozone. Dat is nu ook een beslissingsniveau hoger - in een vergadering met premiers en staatshoofden -  uitdrukkelijk herhaald. De slotverklaring die op het nachtelijk overleg volgde, begint daarom met een verwijzing naar 20 februari.

'Weken tijd verloren'

Tsipras is duidelijk gemaakt dat het akkoord van 20 februari geen technische overeenkomst is, maar een politiek engagement dat nageleefd moet worden. 'We hebben weken tijd verloren met overleg over de procedures, nu is het hoog tijd om de uitvoering van hervormingen te versnellen,' zei kanselier Angela Merkel na afloop van de minitop. Dat het engagement nu op het hoogste niveau wordt genomen, door premier Tsipras, is voor Merkel het belangrijkste resultaat van de minitop. 'We moeten Tsipras nu op zijn woord geloven,' voegde ze eraan toe.

Of de Griekse premier de ommezwaai ook thuis zonder kleerscheuren kan verkopen, is nu de vraag. Feit is dat hij geen persconferentie gaf na afloop, wat erop kan wijzen dat hij zware toegevingen deed. Bij het verlaten van de vergadering zei hij optimistisch te zijn, en gaf hij aan dat iedereen zijn best doet.

Concreet belooft Tsipras om nu snel een volledige lijst van hervormingen voor te leggen, en dat binnen de paar dagen. Wellicht volgt kort daarna opnieuw een vergadering van de Eurogroep om die lijst te evalueren. Pas als er tevredenheid is over de hervormingen, kan er geld naar Athene vloeien.

De Griekse premier Tsipras liet op de mini-top verstaan dat zijn regering nog maar financiële middelen heeft tot de tweede week van april. Zonder overbruggingskrediet zal het dan moeten kiezen: ofwel schulden niet afbetalen, ofwel lonen en uitkeringen niet betalen.

Exact een maand geleden sloten de ministers van Financiën van de Eurozone een akkoord over de verlenging van het hulpprogramma voor Griekenland. De technische evaluatie en berekeningen van de eerste lijst van zes hervormingen kwam sindsdien nooit goed van de grond. De experts die in Athene de effecten van de hervormingen wilden opmeten werden belaagd door pers en politiek 'tot in de toiletten'.

Ook de Belgische premier Charles Michel zei vrijdagmorgen bij het binnen gaan van het Justus Lipsius-gebouw dat het belangrijk is dat Griekenland nu zijn beloftes nakomt.

 

Michel boos

Vrijdag brieft EU-Raadsvoorzitter Donald Tusk de overige EU-partners over de nieuwe afspraken met Athene. Donderdag was er tumult ontstaan over het formaat van de minitop. Het lijkt heel sterk op een directoire waarin enkel de grotere landen beslissen over wat er met Griekenland gebeurt, is in Belgische diplomatieke kringen te horen.

Bij het binnengaan van het Justus Lipsiusgebouw in Brussel maakte de Belgische premier Charles Michel zich donderdag kwaad over die minitop, omdat België niet vertegenwoordigd is op dit topoverleg. 'Wij hebben geen mandaat gegeven aan Parijs of Berlijn om namens ons te onderhandelen met Griekenland. Zo zei Michel.

'Ik ben kwaad. Dit is een slechte methode', zei de premier. Hij neemt het niet dat het beraad over de Griekse financiële problemen in besloten kring wordt gehouden en andere eurolanden aan de zijlijn blijven. Hij wees erop dat ook België voor 7 miljard euro is blootgesteld aan Griekenland. 'Er is een sterke solidariteit, maar dat betekent ook dat landen die betrokken zijn om de tafel moeten kunnen zitten.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud