Advertentie

Merkel: ‘Europa kan zich geen onverschilligheid permitteren'

De uitreiking van een eredoctoraat aan de Duitse bondskanselier lokte erg veel reactie uit. ©EPA

Bondskanselier Angela Merkel kreeg donderdagmiddag van de KU Leuven en de UGent een eredoctoraat. 'We moeten in Europa met één stem spreken', zei ze.

De Duitse Bondskanselier kreeg de eer onder meer 'vanwege haar bijdrage aan de eenmaking van Duitsland, haar diplomatieke inspanningen in Europa en ook door haar moedige en humane standpunt tijdens de vluchtelingencrisis'. Vooral dat laatste had in aanloop naar de uitreiking tot heftige reacties geleid. De N-VA noemde Merkels ‘wir schaffen das’ eerder al een 'kapitale fout'. 

Tijdens haar toespraak zei Merkel dat het best uitzonderlijk is dat een Duits bondskanselier zo’n universitaire onderscheiding krijgt in ons land, ‘na de wreedheden die het Duitse leger tijdens de wereldoorlog de Belgische bevolking heeft aangedaan’. ‘We mogen Europese verwezenlijkingen als vrede, een gezamenlijke munt en internationalisering immers niet als een evidentie aannemen’, aldus Merkel. ‘Niet dat je daar elke dag ’s ochtends aan moet denken. Maar toch. We mogen dat niet uit het oog verliezen’.

Waarheen met Europa?

'Net nu Europa een cruciale periode doormaakt, twijfelen steeds meer mensen aan de waarde van de unie. Dat moeten we erkennen, en we moeten durven nadenken over waar we met Europa naartoe willen', zei Angela Merkel.

Alleen maar bewaren wat we al hebben, mondt uit in stilstand en achteruitgang. Maar terwijl de wereld om ons heen verandert, kan Europa niet stil blijven staan.
Angela Merkel
Duits bondskanselier

Volgens Merkel moet de ambities van Europa bovendien hoger liggen dan louter het in stand houden wat al verwezenlijkt is. ‘Alleen maar bewaren wat we al hebben, mondt uit in stilstand en achteruitgang. Maar terwijl de wereld om ons heen verandert permanent, kan Europa niet stil blijven staan.’ Ze wees ook op de kwalijke gewoonte van lidstaten om zichzelf op de borst te kloppen als iets goed gaat, en naar Brussel te wijzen als het fout loopt.

'Humanitaire vluchtelingen integreren' 

Over de migratieproblematiek was Merkel kort. ‘Europa moet eraan werken om illegalen die geen recht hebben op asiel terug te sturen', zei ze. 'Maar vluchtelingen die om humanitaire redenen zijn gekomen, en dus recht hebben op een verblijf hier, moeten we zo goed mogelijk helpen integreren.

Europa moet eraan werken om illegalen die geen recht hebben op asiel terug te sturen. Maar vluchtelingen die om humanitaire redenen zijn gekomen, en dus recht hebben op een verblijf hier, moeten we zo goed mogelijk helpen integreren.
Angela Merkel
Duits bondskanselier

In het licht van de aanslagen in Parijs, Brussel en Berlijn zei Merkel dat Europa ‘zich nu geen onverschilligheid kan permitteren’. Ze weest ook op het belang van internationale samenwerking en de trans-Atlantische banden in de strijd tegen terreur. 'Maar in de rest van de wereld zullen we enkel gehoord worden als we met één stem spreken. Alleen dan kunnen we de Europese waarden hoog houden.'

Eten met de premier 

Merkel maakt van haar kort bezoek aan ons land ook gebruik om langs het Koninklijk Paleis te gaan. Donderdagavond eet ze samen met premier Charles Michel in een ‘gewoon Belgisch restaurant’. Daar zullen ze het onder meer hebben over de 'post-brexit'-top begin februari in Malta. Daar zal de cruciale vraag 'waar het met Europa naartoe moet' opnieuw aan bod komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud