Merkel: 'Ik blijf mijn principes trouw'

Angela Merkel. (AFP)

Angela Merkel beweert dat ze trouw is gebleven aan haar principes toen ze afgelopen nacht akkoord ging met het compromis over directe steun voor banken via het noodfonds ESM. Maar in haar eigen politieke rangen rommelt het en de parlementaire begrotingscommissie roept Merkel op het matje.

Bij de aanvang van de tweede dag van de Europese top blikte de Duitse bondskanselier Merkel terug op de onderhandelingen van de eerste dag. Na een urenlang steekspel met vooral haar Spaanse en Italiaanse collega's Mariano Rajoy en Mario Monti deed Merkel een rist ingrijpende toegevingen.

Tegen eind dit jaar kunnen banken voor een herkapitalisering rechtstreeks aankloppen bij het Europees noodfonds ESM. En eurolanden kunnen de Europese noodfondsen schuldpapier laten opkopen, zonder dat ze daarmee meteen de stempel van programmaland krijgen.

Vooral Duitsland wilde niet zomaar versoepelingen toestaan, uit schrik zo de druk voor hervormingen weg te nemen. Het akkoord over de nieuwe ingrepen ligt volgens Merkel volledig in lijn met dat standpunt, aangezien tegelijk beslist werd ook het bankentoezicht te centraliseren bij de Europese Centrale Bank.

Filosofie

'Ik denk dat we belangrijke beslissingen hebben genomen', zei Merkel vrijdagochtend in Brussel, 'maar we zijn trouw gebleven aan onze filosofie: geen prestatie zonder tegenprestatie.'

Geen prestatie zonder tegenprestatie.

Angela Merkel

Duitse bondskanselier

Merkel: 'We blijven volledig in het vorige schema: prestatie, tegenprestatie, voorwaardelijkheid en controle. De troika van EU en IMF krijgt de supervisie zodat de voorwaarden worden gerespecteerd.'

De boodschap was vooral bedoeld om de kritiek in eigen land te counteren. Een groot deel van de Duitsers wil niet zomaar opdraaien voor het lakse beleid in crisislanden zoals Griekenland, Spanje en Italië.

Begrotingscommissie

De leden van de begrotingscommissie van het Duitse parlement keken vrijdagochtend verbaasd op van het nieuws uit Brussel. De regering had woensdag nog in de commissie had gezegd dat ze nooit zou instemmen met een directe herkapitalisering van banken bij het ESM.

Carsten Schneider, de begrotingsspecialist van oppositiepartij SPD, wil tekst en uitleg over die bocht van 180 graden. Volgens het weekblad Die Zeit komt er vrijdag nog een spoedzitting van de begrotingscommissie.

Nochtans was sommigen in de socialistische en groene oppositie voorzichtig positief over Merkels koerswijziging. De resultaten van de eurotop zijn 'juist voor Europa', zei bijvoorbeeld Torsten Albig, de SPD-minister-president van de invloedrijke deelstaat Sleeswijk-Holstein.

In haar eigen partij CDU rommelt het. Volgens Merkels partijgenoot Klaus-Peter Willsch zal een deel van de besluiten de crisis aanscherpen. En bij de liberale coalitiepartner FDP was te horen dat de directe toegang van banken bij het ESM zal uitmonden in een 'nieuwe dijkbreuk'.

Bondsdag

Merkel moet om vijf uur vrijdagmiddag de Bondsdag - het Duitse lagerhuis - toespreken. Daarna stemt het parlement over het toekomstige reddingsfonds ESM en het begrotingspact.

Om beide pakketten door de Bondsdag en de Bondsraad - de Duitse senaat -  te loodsen moet Merkel een beroep doen op de oppositiepartijen. Zowel SPD al de Groenen hebben laten weten dat ze met de regering meestemmen. In ruil deed de bondskanselier een rist concessies.

Lange termijn

De Franse president, François Hollande, liet weten tevreden te zijn over de maatregelen waarover donderdagnacht een akkoord werd bereikt. Volgens hem biedt Europa een uitzicht op de lange termijn.

'We hebben allemaal bewogen', zei Hollande. 'De beste manier om anderen in beweging te krijgen, is zelfs te bewegen.'

Dit is een belangrijke stap om de euro te consolideren.

Elio Di Rupo

Belgische premier

Elio Di Rupo, de Belgische premier, toonde zich ook tevreden over het resultaat. 'Dit is een belangrijkse stap om de euro te consolideren en het vertrouwen te herstellen', zei hij. 'De euro verkeert in goede gezondheid met lidstaten die hun begroting beheersen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud