Advertentie

Merkel: 'Nederland heeft onze volledige steun'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel. ©AFP

De Duitse bondskanselier vindt de Turkse aantijgingen aan het adres van Nederland 'totaal onacceptabel'.

'Er moet één ding duidelijk zijn: Nederland kan rekenen op onze solidariteit ten aanzien van de Turkse mateloze uitlatingen', zei Merkel tijdens een bezoek aan München. 

Tegelijkertijd wil de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, net als Nederland de Turkse kiescampagne buitenhouden.

'Ik wil dat niet. Een Turkse kiescampagne heeft hier niets te zoeken in Duitsland', verklaarde de Maizière (CDU) op de Duitse televisie.

'Zelfs in Turkije bestaat de regel dat voor verkiezingen campagne voeren in het buitenland niet toegestaan is. Wel moet een inreisverbod zorgvuldig afgewogen worden', zei de minister. Maar er zijn volgens hem grenzen, duidelijke grenzen, bijvoorbeeld in het strafwetboek. 'Wie de bondsrepubliek Duitsland of haar staatsrechtelijke orde beschimpt en kwaadwillig minacht, is strafbaar.'

Dit is fascistische druk. Het nazisme is herboren.
Recep Tayyip Erdogan
President van Turkije

Daarmee verwees De Maizière naar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zwaar uithaalde naar Nederland nadat onze noorderburen twee Turkse ministers het land hadden uitgezet. Erdogan betichtte Nederland van nazipraktijken en wil internationale sancties.

Excuses

De Turkse regering eist excuses van Nederland. Als dat niet gebeurt, zal Turkije strafmaatregelen nemen.

De Turkse president Erdogan spreekt dreigende taal tegen Nederland. ©AFP

De eerste vergelding is al een feit. De Nederlandse ambassadeur in Ankara Kees de Rij, die momenteel niet in Turkije verblijft, mag het land niet meer in. Ook zinspeelde Erdogan op maatregelen tegen het diplomatieke vliegverkeer uit Nederland.

De Nederlandse premier Mark Rutte denkt er niet aan zijn excuses aan te bieden. 'Ik ga de-escaleren, maar niet door excuses aan te bieden.'

Zaterdagnacht braken rellen uit rond het Turkse consulaat in Rotterdam.

Verkiezingen

Dat Turkije en Nederland hun conflict op de spits dreven, vloeit voort uit het feit dat in beide landen de kiezers zich binnenkort uitspreken over het huidige beleid. Nederland houdt woensdag parlementsverkiezingen. En in Turkije staat er op 16 april een referendum gepland over de vraag of president Erdogan meer macht moet krijgen.

Ondertussen heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Nederlanders die naar Turkije reizen aangepast. Er geldt geen negatief reisadvies, maar reizigers worden wel opgeroepen om 'alert te zijn' en samenscholingen te vermijden. 

België

In ons land zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) 'paraat' te staan als er Turkse ministers naar België komen om campagne te voeren.

Binnenlandminister Jan Jambon ©Photo News

Een instructie naar de burgemeesters sturen, zoals sp.a-voorzitter John Crombez voorstelt, is de minister niet van plan. 'We rekenen op de burgemeesters om hun verantwoordelijkheid te nemen, maar willen ze ook niet betuttelen. Wij staan paraat om hen met woord en daad bij te staan, als dat nodig zou zijn.'

Tijdens het vragenuurtje in de Kamer stelde Jambon donderdag nog dat de wet duidelijk is. Burgemeesters staan in voor de openbare orde op hun grondgebied. Als de minister van Binnenlandse Zaken over andere informatie zou beschikken, bijvoorbeeld via het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD), dan kan hij ingrijpen. Hij wil geval per geval beoordelen.

CD&V en Open VLD reageerden geen voorstander te zijn van een algemeen verbod op Turkse bijeenkomsten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud