Advertentie
opmerkelijk

Merkel neemt opvolger Scholz op sleeptouw naar G20

Olaf Scholz en Angela Merkel. ©REUTERS

De Duitse sociaaldemocraat Olaf Scholz vergezelt ontslagnemend bondskanselier Angela Merkel binnenkort op de G20-top in Rome.

Het is niet gebruikelijk dat een aftredende bondskanselier de beoogde opvolger meeneemt naar internationale bijeenkomsten. Volgens Duitse overheidsbronnen wil Merkel daarmee vooral een 'signaal van continuïteit' geven aan de G20.

Toch betuigt ze met haar geste ook haar steun aan haar waarschijnlijke opvolger. De kans is dan ook groot dat Scholz, wiens partij SPD de Duitse verkiezingen op 26 september won, tot bondskanselier wordt gekozen.

De sociaaldemocratische SPD van Scholz onderhandelt al enkele weken over een coalitie met de Groenen en de liberale FDP. Tegen eind november hopen de drie partijen tot een regeringsakkoord te komen om begin december aan de slag te gaan.

Afscheidstournee

De G20-top, die op 30 en 31 oktober in Rome plaatsvindt, lijkt daarmee Merkels definitieve afscheid te zijn van het internationale politieke toneel. Ze maakte de afgelopen maanden al een uitgebreide afscheidstournee om haar carrière af te sluiten. Merkel was sinds 2005 bondskanselier en leidde vier regeringen.

Merkel en Scholz ontmoeten op de G20-top de Amerikaanse president Joe Biden, net als de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en politieke leiders van Singapore, Zuid-Korea, Argentinië en India.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud