Advertentie
Advertentie

Merkel: 'Nultolerantie voor migrantenhaat'

©EPA

Tijdens haar jaarlijks gesprek met de pers zei de Duitse bondskanselier wakker te liggen van het antimigratiegevoel in haar land. 'We moeten ons de komende tijd net flexibel opstellen.'

‘Het recht op asiel is één van de basisbeginselen van de Duitse grondwet’, zei Merkel in Berlijn. Ze zegt zich daarom zorgen te maken over het protest tegen de opvang van vluchtelingen de voorbije weken. Verschillende asielcentra werden daarbij aangevallen. Onder meer dat in Heidenau.

‘Het lijkt erop dat die houding aanvaardbaar is geworden’, opperde de bondskanselier. Ze riep haar landgenoten tijdens het gesprek met de pers op zich daar niet door te laten vangen. ‘We hanteren een nultolerantie voor wie de waardigheid van de migranten in vraag stelt’, waarschuwde ze.

De bondskanselier trekt zich op aan wie zich wel inzet bij de crisis. ‘Er zijn veel meer Duitsers die de vluchtelingen helpen, dan dat er tegen hen protesteren’, zei ze. 'De komende tijd is er, naast de Duitse grondigheid, ook een grote flexibiliteit nodig. Want deze uitdaging zal nog maanden blijven bestaan.'

Merkel had niet over specifieke maatregelen, maar zei wel dat er grote eensgezindheid is over het feit dat de last voor landen als Italië te hoog ligt. En ook in eigen land wil ze de procedures versnellen waarbij de geldigheid van een asielaanvraag wordt gecheckt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud