Merkel: 'Rusland is geïsoleerd'

De Russische president Vladimir Poetin - Foto Reuters ©REUTERS

Het verpletterende resultaat in het Krimreferendum zondag stelt de tegenstellingen tussen West en Oost op scherp. 'Rusland staat alleen in het erkennen van dit referendum', oordeelde de Duitse Bondskanselier Angela Merkel maandag. Dinsdag spreekt Russisch president Vladimir Poetin zijn parlement toe.

Zondag trokken de anderhalf miljoen inwoners van het Oekraïense schiereiland de Krim naar de stembus om zich uit te spreken over de aanhechting van de Krim bij Rusland. Met 96,77 procent ja-stemmers had het resultaat Noord-Koreaanse allures. 

Het referendum stelt de spanningen tussen West en Oost verder op scherp. Uit een stemming in de VN Veiligheidsraad zaterdag bleek al dat Rusland alleen staat in het erkennen van de uitslag van het Krimreferendum. 13 landen stemden daar voor het verwerpen van de uitslag van het Krimreferendum. China onthield zich en alleen Rusland haalde zijn veto boven. 

'Rusland is geïsoleerd', zei Steffen Seibert, de woordvoerder van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel, daarover vanochtend. 'Het land isoleert zichzelf totaal door de erkenning van dit zogenaamde referendum'. De westerse wereld keurt het referendum collectief af. De Europese 'minister' voor Buitenlandse Zaken, Catherine Ashton, benadrukte maandag nogmaals het Europese standpunt dat het referendum 'illegaal' is volgens het internationale recht en de Oekraïense grondwet. 

De uitslag van het referendum is in principe een reden voor Europa om over te gaan tot de tweede fase van de sancties tegen de actoren die de stemming mogelijk maakten. Europa zal volgens Ashton nu 'het sterkst mogelijke signaal' sturen naar Rusland. 'Ik roep Rusland opnieuw op om in dialoog te treden met de Oekraïense autoriteiten om zo de situatie zo snel mogelijk te ontmijnen', aldus Ashton. 'Op dit moment zien we niets in die zin gebeuren', klink het.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, liet vanuit Saudi-Arabië alvast weten dat Europa maandag waarschijnlijk zal overgaan tot de de tweede fase van zijn sanctietraject. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zitten daar vanmiddag over samen. 'Het is nu tijd voor individuele sancties tegen individuele personen die het referendum hebben georganiseerd', aldus Reynders. Het gaat dan om het intrekken van reisvisa en het bevriezen van rekeningtegoeden.

In de Krim zelf richt men het kompas ondertussen totaal op Rusland. Het parlement heeft nu ook officieel de aanhechting van de Krim bij Rusland goedgekeurd. Verder koos het parlement er ook voor om tegen 30 maart de Russische tijd over te nemen en de roebel als munt in te voeren. 

Het is ook wachten op de reactie van de Russische president Vladimir Poetin, die dinsdag de beide Kamers van het Russische Parlement toespreekt, iets wat zelden gebeurt. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken riep deze ochtend wel op om een internationale 'support group' op te richten waar er bemiddeld kan worden over de crisis in Oekraïne. Op dat voorstel is er vanuit Westerse hoek nog geen reactie gekomen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud