Merkel schaart zich toch achter Juncker

Angela Merkel en Jean-Claude Juncker tijdens de Europese verkiezingscampagne, vorige week ©EPA

Na enige aarzeling schaart Berlijn zich toch achter de kandidatuur van Jean-Claude Juncker om de Europese Commissie te leiden. Bondskanselier Angela Merkel sprak vrijdag voor het eerst expliciet haar steun uit voor de Luxemburger.

'Vanaf nu voer ik alle gesprekken in deze geest, namelijk dat Jean-Claude Juncker voorzitter van de Europese Commissie moet worden.' Met die woorden heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel vrijdag voor het eerst haar expliciete steun toegezegd aan de Luxemburgse oud-premier voor het voorzitterschap van de Commissie.

De kanselier lijkt zo gevoelig voor de bakken kritiek die ze de in de Duitse media moest slikken voor haar lauwe steun aan Juncker. Daarbij wekte ze de indruk de Europese stembusslag te negeren, terwijl 'laat uw stem tellen' nu net één van de boodschappen was van die campagne was. 

Merkel deed de opvallende uitspraak tijdens een bijeenkomst van katholieke gelovigen in de Beierse stad Regensburg. Ze was voor de Europese verkiezingen maar een koele minnaar van het systeem van de 'Spitzenkandidaten', waarbij de verschillende politieke families in het Europees Parlement een kandidaat naar voren schoven voor het voorzitterschap van de Commissie.

Omdat de Europese Volkspartij (EVP) als grootste uit de verkiezingen is gekomen, wordt haar topkandidaat Jean-Claude Juncker in het parlement beschouwd als de gedoodverfde opvolger van José Manuel Barroso.

De Europese leiders stuurden dinsdag echter Herman Van Rompuy het veld in om onderhandelingen aan te knopen over de politieke prioriteitenagenda van de komende vijf jaar en de man of vrouw die er als Commissievoorzitter over moet waken. Merkel verklaarde dinsdagnacht nog dat de aanstelling van Juncker geen 'automatisme' mag zijn, want mogelijk in strijd met het Verdrag van Lissabon.

Brits verzet

Ze wees er fijntjes op dat de EVP - waar ook zij deel van uitmaakt - geen absolute meerderheid heeft. Met andere woorden: ook de socialistische familie moet tevreden gesteld moet worden als de verschillende Europese topjobs verdeeld moeten worden.

Nu laat Merkel haar voorbehoud dus vallen. Het is nog maar de vraag hoe de Britse premier David Cameron Merkels steunbetuiging voor Juncker zal ontvangen. Volgens ingewijden is hij druk doende een blokkeringsminderheid tegen de Luxemburger op de been te brengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud