Merkel sluit asielakkoorden om politiek vel te redden

Angela Merkel zoekt een uitweg uit de regeringscrisis in Berlijn en tekende daarom asielakkoorden met 14 landen, waaronder België. ©REUTERS

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ontkent berichten dat België ook een akkoord ondertekende met de Duitse bondskanselier.

14 landen stemmen ermee in migranten die in Duitsland aankomen, maar al bij hen asiel hebben aangevraagd, sneller terug te nemen. Dat meldde het Duitse persagentschap DPA, dat een document terzake kon inkijken dat Merkel naar de leiders van haar twee coalitiepartners heeft gestuurd.

Naar verluidt behoort België tot de groep van 14 landen, naast Hongarije, Polen, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Litouwen, Letland, Luxemburg, Nederland, Portugal en Zweden. Vrijdag raakte op de EU-top bekend dat Spanje en Griekenland ook een akkoord hebben ondertekend. Italië weigerts vooralsnog Merkel tegemoet te komen.

Theo Francken ontkent

Maar staatssecretaris Francken ontkent dat er een akkoord is met Duitsland. 'Er is nog niets ondertekend', zegt Francken. 'Er is wel een principieel akkoord tussen België en Duitsland om te bekijken hoe en in welke mate de onderlinge Dublinprocedures kunnen worden gefaciliteerd, bijvoorbeeld door de uitwisseling van verbindingsofficieren.'

Francken: 'Dat moet toelaten om asielzoekers die eigenlijk onder de bevoegdheid van het andere land vallen, sneller te kunnen terugsturen en zo de strijd te kunnen aangaan met secondaire stromen.'  Het werkt dus in beide richtingen, klinkt het: er zou dan van Duitse kant een snellere terugname zijn van migranten die eerder al in Duitsland asiel hebben aangevraagd. 

Lot van Merkel

De Europese staatshoofden en regeringsleiders kwamen donderdag en vrijdag in Brussel bijeen voor een Europese top die gedomineerd werd door de migratieproblematiek. Volgens sommigen 'cruciaal' voor de toekomst van de Europese Unie, maar ook het politieke lot van Duits bondskanselier Angela Merkel hing ervan af.

Haar minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer en diens CSU, de Beierse zusterpartij van Merkels CDU, vragen een Europese oplossing voor de vele transmigranten in Duitsland. Zij moeten terug naar het land waar ze het eerst geregistreerd zijn, klinkt het, vaak frontlijnstaten als Griekenland en Italië.

Seehofer wil grenscontroles invoeren en vluchtelingen terugsturen die al in een ander EU-land zijn geregistreerd. Merkel had zich tegen dat plan verzet, maar Seehofer hield het been stijf. Hij gunde de kanselier tot de afgelopen EU-top om een Europese aanpak uit te dokteren. Het is onduidelijk of de deal voldoende is voor Seehofer en de CSU.

De Beierse christendemocraten beslissen zondag of ze Seehofer groen licht geven om, desnoods zonder fiat van Merkel, grenscontroles te organiseren. Maar dan lijkt onherroepelijk het doek te vallen over de regering. Merkel kan dan immers niets anders dan de dissidente Seehofer ontslaan, waarop de CSU waarschijnlijk uit de coalitie stapt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud