Merkel tackelt Europarlement

Angela Merkel (foto epa)

Europa beleefde woensdag een staaltje van democratie. De Duitse bondskanselier Angela Merkel trotseerde met veel branie een nokvol Europees parlement. 'Niet zo hevig. Het lijkt wel of u voor uw eigen parlement staat, wierp de kanselier ex-premier Guy Verhofstadt, de liberale fractieleider, voor de voeten.

Merkel pleitte voor een ambitieuze verandering van de samenwerking onder de eurolanden. Het overleven van de euro zal ook de toekomst van de Europese Unie bepalen, zei ze. En ze beloofde de talrijk opgedaagde europarlementsleden 'er alles aan te doen om ervoor te zorgen om de welvaart en vrijheid van de Europese Unie ook voor de komende generaties te behouden. Merkel kreeg luid applaus bij haar voorstel om meer macht over te dragen naar het Europees niveau, en dus ook meer controle aan het Europarlement.

Merkel werd met dubbel gevoel begroet: met applaus voor haar pro-Europese discours en met kritiek omdat Duitsland zelf moeilijk doet over verdere stappen in de eenmaking. De Duitse 'besparingswoede' zorgt voor veel wrevel in talrijke fracties in het Europees halfrond. Maar de beschuldigingen over eenzijdige besparingen wees Merkel af. 'Het gaat niet op alle pijlen te verschieten op het blinde besparingsbeleid: daarmee gooi je de ruiten in van de Europese werknemer.'

De kanselier wees erop dat hervormen en besparen nu eenmaal noodzakelijk is, ook al gaf ze toe dat dit de bevolking doet lijden. Ze nam daarbij de Duitse gezondheidskuur die haar voorganger Gerhard Schröder oplegde, als voorbeeld.

Vooral de liberale fractieleider Guy Verhofstadt legde de Bondskanselier het vuur aan de schenen. Hij verdedigde een gezamenlijk schuldenfonds, om de druk op landen die hoge rentes torsen, te verminderen. 'Zonder een schuldendelgingsfonds gaat het parlement niet akkoord met strengere wetgeving over het toezicht op de begroting van de eurolanden, de zogenaamde twopack,' kondigde Verhofstadt aan.'U moet zich niet zo opwinden, reageerde Merkel. 'Het lijkt wel of u voor uw eigen parlement staat.' De koppeling van de goedkeuring van de twopack aan een schuldendelgingsfonds noemde Merkel 'niet erg goed voor een compromis'.

Woensdagavond wordt Merkel verwacht in Downing Street voor overleg met de Britse premier David Cameron, over de Europese meerjarenbegroting. Londen wil nog veel meer besparen op dit Europees budget dan Berlijn. De Europese top van 22 en 23 november daarover belooft moeilijk te worden. Maar Merkel wil de Britten niet marginaliseren. 'We willen de Britten in de Europese Unie houden, zei Merkel stellig.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud