Merkel verliest geduld met Britten

De Duitse bondskanselier Angela Merkel dreigt de Britse premier David Cameron de deur te wijzen. ©Photo News

De Britse plannen om quota in te voeren op emigranten uit de EU vallen niet in goede aarde bij Bondskanselier Angela Merkel. Een 'Brexit' zou voor het eerst een reële optie zijn voor Berlijn, schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel zondag.

Migratie is de voorbije maanden opgeklommen tot de grootste bezorgdheid van de Britse kiezers. Daar is de toenemende populariteit van UKIP (UK Independence Party) en de media-aandacht die de partij krijgt, niet vreemd aan.

Brits premier David Cameron, die in mei volgend jaar de parlementsverkiezingen hoopt te winnen, zette het thema ook bovenaan zijn eigen agenda. Hij zei al dat hij migranten minder sociale rechten wil geven als ze niet bijdragen aan de economie. In de entourage van Cameron is te horen dat hij ook nadenkt over quota voor migranten uit andere EU-landen.

Voor Angela Merkel zou dat echter meer dan een brug te ver zijn, ving Der Spiegel op in haar kanselarij en op het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Als Cameron concrete plannen ontvouwt om quota voor migranten uit andere Europese lidstaten in te voeren, gaat Merkel haar inspanningen opgeven om het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie te houden. Ze houdt er voor het eerste rekening mee dat een 'Brexit' een reële mogelijkheid is. Zo schrijft het weekblad. 

De bezwaren van de Bondskanselier tegen de Britse quota zijn niet nieuw. Merkel liet vorig weekend al duidelijk verstaan dat ze niet van plan is de regels rond het vrij verkeer van personen te heronderhandelen. Tijdens de vorige Europese top heeft ze Cameron dan ook laten verstaan dat hij met zo'n voorstel een 'point of no return' zal bereiken. Het vrij verkeer van personen is een van de pijlers van de EU en daar wordt niet aan getornd, luidt het. 

Cameron kwam de afgelopen weken ook in aanvaring met de Europese Commissie. De leider van de conservatieven dreigde er mee een extra bijdrage van 2,1 miljard euro aan de Europese begroting naast zich neer te leggen. De Commissie dreigde op haar beurt met verwijlintresten en het einde van de korting die het VK afdwong onder het bewind van Margaret Thatcher.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud