Advertentie
Advertentie

Merkel vraagt Athene haast te maken

©AFP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel roept de Griekse regering op vaart te maken met de onderhandelingen over het reddingsplan voor het land.

Er moet een versnelling worden ingezet. Dat zeggen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande dinsdag in Berlijn. 'De vervaldag nadert', zei Hollande.

De facto stevent Athene nu op twee deadlines af. De eerste is eind juni, wanneer het huidige reddingsprogramma afloopt en Griekenland nergens nog terecht kan. Het is nog altijd afgesloten van de financiële markten, die onbetaalbare rentes eisen voor leningen aan Athene. De eigen Griekse banken kunnen evenmin lenen omdat ze zelf in geldproblemen zitten. De belastingontvangsten dalen, onder meer omdat de Griekse regering heeft beloofd soepel te zijn voor wie niet correct betaalt. En Griekenland heeft leningen nodig, omdat haar begroting opnieuw in het rood aan het gaan is.

De tweede deadline is dringender, maar niemand kent de precieze datum: de dag waarop Athene echt geen geld meer vindt om de buitenlandse rekeningen te betalen. De Griekse regering speelde een week geleden al met het idee een belangrijke terugbetaling aan het IMF te missen, maar vond uiteindelijk op de valreep een creatieve oplossing. Ze plunderde een reservepotje bij datzelfde IMF.

Voor Griekenland nadert daarom het moment waarop het zal moeten buigen of barsten. De enige manier om aan geld te raken, is hervormingen doorvoeren die door de andere eurolanden en het IMF worden gevraagd. Dat is voor hen de voorwaarde om geld te storten. De hervormingen moeten Griekenland weer gezond maken, zodat de andere eurolanden kunnen uitleggen dat het geld niet in een bodemloze put verdwijnt.

Ondertussen blijft de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zijn optimistische zelve. Volgens hem is een deal de komende dagen mogelijk, zei hij op de Griekse televisie. Maar het wantrouwen zit zo diep dat alleen harde cijfers en beslissingen de andere eurolanden nog kunnen overtuigen.

Donderdag en vrijdag vergaderen de Europese regeringsleiders en staatshoofden in de Letse hoofdstad Riga. Bedoeling is om er te spreken over de samenwerking met de oostelijke buurlanden van de Europese Unie, maar alles wijst er op dat de Griekenland-crisis de agenda zal overheersen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud