Merkel wijst Britse hoop op EU-hervormingen af

Merkel belooft geen grote hervormingen. - EPA ©EPA

Het Verenigd Koninkrijk speelt een belangrijke rol in de Europese Unie, maar er komen geen speciale verdragswijzigingen ten gunste van het land. Die boodschap had de Duitse Bondskanselier Angela Merkel in petto bij haar bezoek aan Londen.

Bondskanselier Angela Merkel was nog maar de derde Duitse regeringsleider sinds Wereldoorlog II die richting de beide Kamers van het Britse Parlement trok. Maar voor de Britse parlementsleden ging ze allerminst door de knieën: er komt geen speciaal Europese gunstregime voor de Britten. 

De roep voor enkele fundamentele Europese hervormingen weerklinkt al langer bij de Conservatieve achterban, die langs de rechterzijde de concurrentie voelt van de eurokritische UKIP van Nigel Farage. Cameron tracht al enige tijd de electorale opmars van UKIP te stoppen met de belofte dat zijn partij een referendum uitschrijft als ze aan de macht komt na de parlementsverkiezingen in 2015. Recent zette George Osborne, minister van Financiën en Conservatieve partijklepper, nog eens de aanval in: 'Zonder hervormingen dreigt het Europese verval'. 

Europese architectuur

Maar Merkel toonde zich allerminst onder de indruk van die Conservatieve druk. 'Sommigen verwachten dat mijn speech het begin is voor een fundamentele hertekening van de Europese architectuur, die aan alle Britse eisen zal voldoen. Zij zullen teleurgesteld worden,' aldus Merkel. 'Anderen verwachten het tegengestelde en verwachten de duidelijke boodschap dat de rest van Europa niet eender welke prijs zal betalen om de Britten in de EU te houden. Hun hoop zal ook overeind blijven.'

In de gehele speech moest Merkel balanceren. De Britten zijn een belangrijke stem in de Europese Unie, maar niet zo belangrijk dat er fundamentele verdragswijzigingen komen. Een punt gaf Merkel wel weg: ze steunt de oproep van Cameron om het misbruik van het vrij personenverkeer tegen te gaan. 

Cameron reageerde maar kort. 'Ik geloof dat de wijzigingen mogelijk en doenbaar zijn. We zullen een referendum houden voor het einde van 2017 en de keuze aan het Britse volk.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud