Merkel wil geen 'schuldenunie' met Italië

Bondskanselier Angela Merkel. ©AFP

Praten kan, maar Rome moet niet denken dat het zijn schuldenprobleem op de rest van Europa kan afwentelen. Dat is de duidelijke boodschap van de Duitse kanselier Angela Merkel aan de nieuwe Italiaanse regering.

De Italiaanse regering met de populistische Vijfsterrenbeweging en de extreem-rechtse Lega staat zeer kritisch tegenover de Europese Unie en met name het 'diktat' vanuit Duitsland. Berlijn zet volgens de twee partijen Italië te veel onder druk om zijn schulden af te bouwen. Daardoor wordt de economische groei gefnuikt. 

In hun regeerakkoord willen de Italiaanse regeringspartijen het geld weer laten rollen en investeren om zo weer groei te creëren. Dat de torenhoge schuld daardoor toeneemt, vinden ze geen probleem.

De coalitiepartners plannen maatregelen die meer dan 120 miljard euro kosten. Ze hopen dat Europa mild zal zijn en de begrotingsteugels wat zal lossen.

Solidariteit met Italië kan, maar mag niet tot een schuldenunie leiden.
Angela Merkel
Duits bondskanselier

In een interview in de Frankfurter Allgemeine laat bondskanselier Merkel weten dat ze de nieuwe Italiaanse regering uitnodigt voor een gesprek. Maar ze doet de deur wel onmiddellijk dicht als Rome denkt een deel van de schuldenberg op de rest van Europa af te kunnen wentelen. 'Solidariteit met Italië mag niet uitmonden in een schuldenunie', zegt Merkel.

Het overnemen van de Italiaanse schuld door Europa of het onderbrengen van die schuld in een gezamenlijke pot is dus uitdrukkelijk niet aan de orde voor Duitsland.

De Vijfsterrenbeweging en de Lega hadden het eerder nog over het kwijtschelden van 250 miljard euro aan Italiaanse schuld door de Europese Centrale Bank. Frankfurt heeft tijdens het al jaren volgehouden stimulusbeleid intussen voor 340 miljard Italiaans schuldpapier op de balans verzameld. 

De Italiaanse premier Giuseppe Conte op de nationale feestdag in Rome. ©AFP

De bondskanselier benadrukt ook het belang van meer werkgelegenheid in Italië. Met name jongeren moeten volgens Merkel sneller een job vinden.      

Ze had zaterdag al een telefoongesprek met de nieuwe Italiaanse premier Giuseppe Conte. De bondskanselier nodigde hem ook al uit voor een bezoek aan Berlijn. De twee zullen mekaar alvast zien op de top van de G7 volgende week in Canada.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud