Merkel zegt Cameron de wacht aan

De Britse premier David Cameron (links) en de Duitse bondskanselier Angela Merkel spelen hoog spel. (foto: EPA)

De Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwt dat ze de Europese top van eind november zal annuleren als Groot-Brittannië voet bij stuk houdt en elke Europese begroting tegenhoudt die niet snoeit in de uitgaven.

De Britse premier David Cameron dreigt op de volgende Europese top met een Brits veto. Een njet tegen een Europese meerjarenbegroting (2014-2020) waarin niet wordt gesnoeid.

En dat is niet naar de zin van Duitsland. Bondskanselier Angela Merkel meent dat de Europese top van 22 en 23 november, over die begroting, geen zin heeft als Cameron elke deal zal tegenhouden. Dat hoort de Financial Times van bronnen dicht bij Merkel.

Merkel tracht Cameron te overtuigen van het Duits voorstel om de Europese uitgaven te beperken tot 1 procent van het Europees bruto binnenlands product (bbp). Dat is strenger dan het voorstel van de Europese Commissie, die op 1,1 procent mikt of meer dan 1.000 miljard euro voor de periode 2014-2020. De Commissie wil de begroting opkrikken om de concurrentiekracht en de economische ontwikkeling in de armere lidstaten een boost te geven. 

Duitsland wordt gesteund door Nederland, Zweden, Denemarken, Oostenrijk, Finland en Tsjechië, aldus Duitse bronnen. Ook Frankrijk en Italië maken deel uit van die groep, alhoewel er een onzekerheid heerst over hun steun. De Commissie ziet zich geruggensteund door een 15-tal andere landen.

Begin november trekt de bondskanselier naar Londen in een nieuwe poging Cameron van haar gelijk te overtuigen. Daar zal ze officieel dreigen met het annuleren van de Europese top als de Britse premier vasthoudt aan zijn veto, weten de bronnen.

Cameron vaart almaar meer een eurosceptischere koers door de druk van de rechtervleugel in de conservatieve partij om een referendum te houden over de relaties met Europa.
 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud