'Merkozy' ziet hard 2012

De Duitse bondskanselier Angela Merkel net na de opname van haar nieuwjaarstoespraak ( foto afp) ©AFP

De Duitse kanselier Angela Merkel verwacht dat 2012 zich voor de eurozone 'nog moeilijker' aandient dan 2011. Ook de andere helft van de 'Merkozy'-tandem, de Franse president Sarkozy, liet weinig twijfel bestaan dat ons een moeilijk jaar wacht.

Merkel liet zich niet bepaald optimistisch uit in haar nieuwjaarstoespraak.

Voor de bondskanselier kenmerkt het voorbije jaar zich door ingrijpende veranderingen, met op de eerste plaats de schuldencrisis in Europa, de Arabische Lente en de kernramp in Fukushima. Die laatste gebeurtenis dwong de Duitse regering op de knieën voor een vervroegde kernuitstap tegen 2022.

Merkel pleit na een hels jaar voor de euro voor het Europese project, dat ons sinds een halve eeuw 'vrede, gerechtigheid, mensenrechten en democratie' schenkt. Volgens Merkel zal Europa versterkt uit de huidige crisis komen, zelfs al is de af te leggen weg nog lang en niet zonder valkuilen.

'In Duitsland hebben we goede redenen om vertrouwen te hebben', zo geeft ze haar burgers nog mee bij de start van het nieuwe jaar. Ze verwijst naar de betere economische conjunctuur in vergelijking met sommige andere Europese lidstaten.

'Het gaat goed met Duitsland, zelfs al zal het komende jaar zonder twijfel moeilijker zijn dan 2011', aldus Merkel. Ze roemt onder meer de Duitse concurrentiekracht en de werkloosheidscijfers, die in 20 jaar niet zo laag zijn geweest.

De groeivooruitzichten voor het komende jaar schommelen voor de eerste Europese economie tussen 0,5 en 1 procent, na ongeveer 3 procent dit jaar.

Sarkozy

Ook de Franse president Nicolas Sarkozy - die in 2011 bij de aanpak van de schuldencrisis met Merkel steeds meer de tandem 'Merkozy' vormde - liet er in zijn nieuwjaarstoespraak geen twijfel over bestaan: 2012 wordt een moeilijk jaar.

'2012 wordt het jaar van alle risico's, maar ook alle mogelijkheden', zei Sarkozy. 'Van alle hoop, als we de uitdagingen durven aangaan. Maar ook van alle gevaren, als we niets doen'. 'In 2012 kan het lot van Frankrijk nog eens kantelen.'

9 januari

'Merkozy' plant al op 9 januari een ontmoeting om een uitweg uit de schuldencrisis uit te tekenen, ongetwijfeld net als in 2011 de eerste van vele ontmoetingen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud