Met ruim 4 miljard Europees geld wordt 'geblunderd'

In de aanvragen van startende ondernemingen sijpelen ook doorgaans meer foutjes dan in die van geroutineerde grote bedrijven, zegt Annemie Turtelboom, de Belg in de Europese Rekenkamer. ©BELGA

Het foutenpercentage blijft laag, maar de Europese subsidieregels mogen wel een pak minder bureaucratisch zijn.

Die raad geeft de Europese rekenkamer aan de nieuwe Europese Commissie.

Een jaarverslag van de Europese Rekenkamer biedt altijd voer voor hilarische verhalen: subsidies voor een landbouwbedrijf dat omgetoverd bleek te zijn in een motorcrossterrein of voor een niet-bestaande plantage van olijfbomen.

Vorig jaar slaagde een grote Poolse familie erin steun te krijgen voor varkensstallen. Elk familielid vroeg individueel een maximale tranche aan van de subsidies voor kmo-boeren. In Estland en Italië kwam plots een oude boer op de proppen kort nadat de boerderij forse steun had gekregen uit een speciaal potje voor ‘jonge’ boeren (tot 40 jaar).

Toch toont de Rekenkamer met die voorbeelden ook aan dat de controle op de besteding van de Europese landbouw- en andere subsidies wel serieus gebeurt. Voor het vierde jaar op rij krijgt de Europese Commissie een voldoende voor haar financieel management. Het percentage waarbij het echt misloopt, stijgt wel een klein beetje van 2,4 procent in 2017 naar 2,6 procent in 2018 (ofwel zo'n 4,1 miljard euro op 158 miljard euro uitgaven).

In 2021 dreigt de Europese Commissie liquiditeitsproblemen te krijgen door de berg van 282 miljard euro nog uit te voeren betalingen.
Annemie Turtelboom
lid europese Rekenkamer

De lichte stijging van het foutenpercentage is volledig op rekening van de plattelandsontwikkeling en de steun voor achtergebleven gebieden te schrijven. Het gros (72%) van het landbouwbudget van 58 miljard euro wordt goed besteed, maar de steun voor vergroening zet weinig zoden aan de dijk. In de aanvragen van startende ondernemingen sijpelen ook doorgaans meer foutjes dan in die van geroutineerde grote bedrijven, zegt Annemie Turtelboom, de Belg in de Europese Rekenkamer. Haar voorzitter, Klaus-Heiner Lehne, vraagt de Commissie daarom met aandrang de regels te vereenvoudigen.

Soms stuiten de auditeurs op praktijken met mogelijk een geurtje. De Rekenkamer geeft die informatie door aan de Europese antifraudedienst OLAF. Vorig jaar startte OLAF zo negen onderzoeken naar mogelijke fraude op na een hint van de Rekenkamer.

Tussen de eerste planning van de regionale steunprojecten en de effectieve uitvoering zitten meerdere jaren. België had in 2018 amper 27 procent van de mogelijke Europese fondsen opgenomen en zit daarmee onder het gemiddelde.

Turtelboom vreest wel voor liquiditeitsproblemen bij de Europese Commissie in 2021. Over de jaren heeft Europa een berg van nog uit te voeren betalingen opgebouwd. Die bedraagt nu 282 miljard euro, bijna tweemaal de jaarlijkse begroting van de Europese Unie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud