MH17-dodentrein in Charkov

De trein met de MH17-slachtoffers verliet maandagavond het station van Torez ©REUTERS

Een trein met de bijna 300 slachtoffers van de MH17-vliegtuigcrash heeft dinsdagochtend Charkov bereikt. Van daaruit worden ze met een C130 overgevlogen naar Nederland.

Vier dagen na de crash van het Maleisische lijnvliegtuig MH17 in het oosten van de Oekraïne, kon de Maleisische premier Najib Razak maandag een deal aankondigen met de pro-Russische rebellen die de regio controleren.

Even later kon de trein met de stoffelijke resten van de slachtoffers eindelijk het station van Torez verlaten, op weg naar de door de Oekraïense regering gecontroleerde stad Charkov.

Daar kwam de trein dinsdagvoormiddag rond 10u30 aan. De Nederlandse premier Mark Rutte had een voorkeur geuit voor Charkov, omdat daar een vliegveld is. Dat zou de repatriëring moeten vergemakkelijken. 

Zwarte dozen

De rebellen stemden er ook mee in de zwarte dozen van het vliegtuig te overhandigen aan de Maleisische autoriteiten. De overdracht gebeurde maandagavond laat.

De zwarte dozen moeten meer informatie geven over de omstandigheden van de crash, maar zullen zo goed als geen opheldering verschaffen over wie het toestel op zijn weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur boven de Oekraïne neerhaalde.

Eerder op de dag maakte weer opflakkerende geweld in de nabijgelegen stad Donetsk het werk van de internationale onderzoekers ter plaatse niet gemakkelijker op. Er zijn al 272 van de in totaal 298 lichamen gevonden. Er worden ook nog veel lichaamsdelen gevonden, die niet meteen kunnen worden geïdentificeerd.

Het Oekraïense leger heeft maandag weliswaar laten weten dat 'de militaire operaties in het oosten van het land in een actieve fase zijn', maar ontkent formeel dat ze militairen de stad opnieuw laten innemen. Kiev vermoedt dat om een pro-Oekraïense groep gaat die het heft zelf in handen heeft genomen, en de Russischgezinden in Donetsk bekampt.

Alle middelen 

Nederland blijft intussen ijveren voor een betere toegang tot het rampgebied. 'Wij willen onze mensen terug', zei premier Mark Rutte. 'Alle opties liggen op tafel om dat te bewerkstelligen'. Ook Vladimir Poetin riep op om het gebied beschikbaar te maken voor internationale onderzoekers. 'Niemand heeft het recht om deze tragedie te gebruiken om de eigen politieke doelen te bereiken', zei de Russische president. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud