Michel en Juncker halen uit naar Orban over migratie

©AFP

Premier Charles Michel trekt op de EU-top van leer tegen de desinformatie over migratie. Juncker wrijft ook premiers als Viktor Orban fake news aan.

De discussie over migratie op de Europese top vrijdag duurde veel langer dan voorzien. En ze eindigde in een verdere blokkering van het EU-migratiebeleid.

De Belgische premier Charles Michel waarschuwde de Oost-Europese landen openlijk dat ze zichzelf buiten de Schengenzone van vrij verkeer plaatsen zolang er geen gezamenlijk goed functionerend asielsysteem bestaat in Europa. 'Er komt een moment van de waarheid aan voor de landen die solidariteit weigeren,' zei Michel. 'Want die obstructie brengt de Schengenzone van vrij verkeer in Europa in gevaar.'

Een democratie met betrouwbare informatie is geen gadget.
charles michel
Belgisch premier

Michel trok van leer tegen de lidstaten die Europa wel als 'bancontact' gebruiken maar 'koppig en systematisch' solidariteit weigeren in de opvang van migranten. Concreet doelt de premier op de Hongaarse premier Viktor Orban en de andere leden van de Visegrad-groep, Polen, Tsjechië en Slovakije. Zij vechten al meer dan twee jaar elke vorm van Europese quota voor migranten aan.

De hervorming van de Europese Dublinregels, die bepalen welk land verantwoordelijk is voor de behandeling van een asielaanvraag, blijft door het verzet van die landen in de diepvries, samen met zes andere regels om een uniformer asielbeleid in Europa mogelijk te maken. Michel kreeg voor zijn uithaal de uitdrukkelijke steun van de Luxemburgse premier Xavier Bettel en de Franse president Emmanuel Macron.

De Hongaarse premier Viktor Orban stak de kritiek van Michel echter op zijn hoed. Orban geeft al anderhalf jaar geen persconferenties meer, maar postte op zijn Facebookpagina wel een zegebericht: Hongarije zorgde ervoor dat er voor de Europese verkiezingen geen beweging meer komt in het Europese migratiedebat.

Fake news over migratiepact

Premier Michel haalde tevens uit naar de 'vermoedelijk georkestreerde desinformatiecampagne' over het VN-migratiepact: 'Een democratie met betrouwbare informatie is geen gadget'. Michel beklemtoonde dat Europese samenwerking nodig is om mensensmokkel tegen te gaan en met Afrika samen te werken. Hij gaf toe dat ook België best een tandje bijsteekt inzake terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers: 'België doet met een terugkeer van 16 procent veel slechter dan het Europees gemiddelde.'

Ook sommige premiers rond de Europese tafel zijn een bron van fake news. Viktor Orban bijvoorbeeld die zegt dat migranten verantwoordelijk zijn voor de brexit.
Jean-Claude Juncker
voorzitter EU-Commissie

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ging nog een stap verder in het demoniseren van nepnieuws: 'Ook sommige premiers zijn verantwoordelijk voor fake news,' zei hij met een verwijzing naar enkele rake uitspraken van de Hongaarse premier Viktor Orban. 

Juncker beschuldigde de Europese leiders van hypocrisie omdat Europa talmt met de ontplooiing van een Europese grenswacht van 10.000 man sterk tegen eind 2020. Terwijl alle lidstaten het voorbije jaar net vroegen om een betere bewaking van de Europese buitengrenzen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud