Advertentie
live

Michel, Lagarde en von der Leyen in de running voor Europese topjob

Premier Charles Michel komt aan op de Europese top. ©REUTERS

Premier Charles Michel zou voorzitter worden van de Europese Raad, de Duitse Ursula von der Leyen voorzitster van de Europese Commissie en Christine Lagarde topvrouw van de Europese Centrale Bank. Dat scenario ligt nu op de Europese overlegtafel.

De derde dag van de Europese top is na uren vertraging om 16.30 uur begonnen. Raadsvoorzitter Donald Tusk hield eerst bilateraal overleg met een aantal regeringsleiders.

In de coulissen van de Europese Raad gonst het van de geruchten over de politieke benoemingspuzzel. De staatshoofden en regeringsleiders zoeken een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Raad, de Europese Centrale Bank (ECB) en een nieuwe buitenlandchef voor de EU.

Ursula von der Leyen

De favoriet, sociaaldemocraat Frans Timmermans, lijkt zijn kansen om Commissievoorzitter te worden te hebben verkeken. Zijn kandidatuur ligt te moeilijk bij de Oost-Europese landen en Italië en bij meerdere politici van EVP-signatuur, die vonden dat de grootste partij in het Europees Parlement de belangrijkste job moest binnenhalen.

De naam van Ursula von der Leyen, de Duitse minister van Defensie die in Elsene geboren werd, circuleert nu prominent. Zij komt wel uit de EVP-stal. Von der Leyen staat dicht bij kanselier Angela Merkel en geniet de steun van de Oost-Europese landen.

Michel

Premier Charles Michel zou volgens de geruchten een goede kans maken om voorzitter van de Europese Raad te worden en Donald Tusk opvolgen. 

Christine Lagarde, de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zou worden benoemd tot nieuwe president van de ECB.

Michel is de enige uit de Benelux en past dus in het plaatje.

Voorts circuleren de namen van de Spaanse sociaaldemocratische minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell als Europese minister van Buitenlandse Zaken. De 72-jarige Borrell is de kandidaat van Zuid-Europa en vooral van de Spaanse premier Pedro Sanchez.

De Bulgaarse ex-premier Sergej Stanishev wordt genoemd als de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement, voor vijf jaar. Maar de socialistische fractie in het Europees Parlement ziet die man niet zitten (en von der Leyen evenmin). 

Maar een ander scenario is dat de Spitzenkandidaat van de Europese Volkspartij, de Duitser Manfred Weber, gepaaid zou worden met het voorzitterschap van het Europees Parlement in de tweede helft van de legislatuur. In de eerste helft zou een socialist de voorzittershamer hanteren. De Europese Parlementsleden verkiezen woensdag hun voorzitter.  

Timmermans

Dat betekent dat twee van de drie spitsen voor de politieke fracties in het Europees Parlement helemaal uit de boot vallen. Timmermans en de liberale Margrethe Vestager worden wel vicevoorzitter van de nieuwe Commissie.

Michel is de enige uit de Benelux en past dus in het plaatje. Ook het Frans-Duitse evenwicht - elk een functie - is bewaard.

Eerdere pogingen om de puzzel te leggen, mislukten

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud