Michel ontziet België in Europese begrotingspuzzel

Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, stuurde vrijdag een budgetplan naar de Europese lidstaten.

België zal meer moeten betalen en minder krijgen uit de Europese meerjarenbegroting. Al verkleint Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, het verlies aan douane-inkomsten voor ons land.

De Belgische regering schatte vorig jaar dat de nieuwe Europese meerjarenbegroting voor de periode 2021-2027 ons land jaarlijks 800 miljoen euro zal kosten. Wellicht wordt dat bedrag iets kleiner, als de lidstaten akkoord gaan met het budgetplan dat Charles Michel vrijdag naar de hoofdsteden stuurde.

De Europese begroting wordt grotendeels gefinancierd door de lidstaten. De bijdrage van België bedraagt nu 4 miljard euro en stijgt vanaf volgend jaar wellicht enkele honderden miljoen euro.

Knip in douanerechten

Maar de geplande knip in de douanerechten die België onder meer in de havens int, is minder groot dan voorzien. De Europese Commissie wilde dat ons land 10 in plaats van 20 procent van die douanerechten behoudt. Michel verhoogt dat percentage licht tot 12,5 procent. Het 'verlies' wordt 150 in plaats van 200 miljoen euro.

150 miljoen euro
verlies aan douane-inkomsten
De Europese Commissie wilde dat ons land 10 in plaats van 20 procent van die douanerechten behoudt. Michel verhoogt dat percentage licht tot 12,5 procent. Het 'verlies' wordt 150 in plaats van 200 miljoen euro.

Henegouwen zal een tiende verliezen van het geld dat de provincie krijgt uit EU-fondsen voor achtergebleven regio's. Ook die daling blijft beperkt in vergelijking met andere regio's.

Ons land zal wel een beroep kunnen doen op middelen uit het aangedikte Europees migratiefonds. Ook de Europese onderzoeksprogramma's krijgen meer Europese middelen. Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen kunnen daar veel uithalen.

Plastic-heffing

Michel zet, naast de begroting, ook een hefboommechanisme op om 500 miljard aan investeringen in technologie en klimaatverandering te mobiliseren. De EU-lidstaten moeten daarvoor 100 miljard extra kapitaal storten aan de Europese Investeringsbank. Voor België gaat het om 5,21 miljard, maar dat geld heeft geen impact op de Belgische begroting.

De EU-lidstaten moeten daarvoor 100 miljard extra kapitaal storten aan de Europese Investeringsbank. Voor België gaat het om 5,21 miljard, maar dat geld heeft geen impact op de Belgische begroting.

Ons land is mee voorstander van een heffing op niet-gerecycleerd plastic als een extra Europese inkomstenbron, maar loopt minder warm voor de overdracht van extra inkomsten uit de handel in vervuilingsrechten - dankzij de verhoogde prijs op de markt voor een ton CO2. Het geld voor die uitstootrechten gaat nu naar de regio's, die dat geld niet graag zien verdwijnen naar Europa.

Ook zal België moeten meebetalen aan de korting die Nederland, Duitsland, Zweden, Denemarken en Oostenrijk krijgen op hun bijdrage aan de Europese meerjarenbegroting. Hoe groot die moet zijn, wordt op de Europese top volgende week besproken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud