Michels eerste cententop eindigt met een sisser

EU-raadsvoorzitter Charles Michel beëindigde de top. Een compromis bleek niet haalbaar.

Charles Michels Europese top over de centen eindigde vrijdagavond zonder akkoord. Een dramamoment waarop de Europese leiders elkaar echt in de ogen keken, kwam er niet. Voor de meesten is het daarvoor nog veel te vroeg.

'Wie niet waagt, wie niet wint.' Met die slagzin van zijn oma sloot Europees Raadsvoorzitter Charles Michel vrijdagavond zijn persconferentie af. Na 30 uur onderhandelen was de impasse tussen de lidstaten over de omvang en de prioriteiten van de meerjarenbegroting voor de periode 2021-2027 er niet kleiner op geworden. We hebben meer tijd nodig, zei de Belgische ex-premier.

De EU-leiders kwamen de voorbije twee dagen voor het eerst bijeen met 27, na het vertrek van de Britten uit de Unie begin deze maand. Maar de verhoudingen tussen de zuinige landen - Nederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken - en de grotere groep armere lidstaten uit Zuid- en Oost-Europa die voor een fors hoger Europees budget pleitten, stonden van bij de aanvang van de top donderdagmiddag tot het uiterste gespannen.

Appelte van Rutte

Vooral het 'no passeran' van de Nederlandse premier Mark Rutte veroorzaakte ergernis bij het gros van de delegaties. Rutte had, om de tijd te doden, een appeltje en lectuur bij, de biografie van Chopin. In dat boek sterft de componist aan het einde. Rutte bleef overeind. 'Het is geen ramp. We komen er wel uit.' Rutte zorgde er ook voor dat hij met zijn drie kompanen een onbreekbaar front vormde, met vergaderingen vooraf én samen naar de biechtstoel van Michel.

Het moment voor de regeringsleiders om mekaar in het wit van de ogen te kijken kwam er maar niet.

Michel ploeterde van bij de start van de top in bilaterale onderhandelingen. Hooguit drie uur van de dertig brachten de leiders samen door. Het moment voor de regeringsleiders om mekaar in het wit van de ogen te kijken kwam er maar niet. Zo'n dramamoment is nochtans nodig om een beslissing te forceren op een Europese top.

De cadeautjes en zoenoffers die Michel in een laatste 'technische compromistekst aanbood, botsten op een hard nee van Rutte en co én van de groep armere landen die meer geld voor landbouw en regionale subsidies eisten. Het verschil tussen beide kampen bedraagt meer dan 300 miljard euro voor de periode van zeven jaar. Een landingszone is nog niet in zicht.

Nieuwe top

Een nieuwe cententop op 5 maart waarover de voorbije dagen al druk werd gespeculeerd, is lang niet zeker. Voor een aantal leiders, onder wie de Duitse kanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron, is het gewoon nog te vroeg om toe te geven. En Michel heeft zijn kansen met zijn eerste voorstel wellicht niet goed ingeschat. 

Michel misrekende zich in zijn vroegere maatje Rutte.

Zo stond Macron onder tijdsdruk. Hij wordt zaterdag in Parijs verwacht voor de opening van het landbouwsalon. En de erg vermoeid lijkende Merkel is met haar gedachten meer bij de machtsstrijd in haar CDU en de racistische aanval in het eigen land.

Michel misrekende zich in zijn vroegere maatje Rutte. Hij had Rutte in de hoek geduwd met de afschaffing van de Nederlandse korting op de EU-bijdrage van ongeveer 1,2 miljard euro. En als Rutte in de hoek zit, komt die daar niet meer uit. De brede steun in het Nederlandse parlement om de vinger op de knip te houden versterkte die harde aanpak.

Bovendien moest Rutte eigenlijk ook voor Merkel de kastanjes uit het vuur halen. De kanselier kan zich in deze turbulente tijden niet te snel gewonnen geven. De Belgische premier Sophie Wilmès liep niet hoog op met de Nederlandse weigering om het brexitgat in het Europese budget te dichten. 'België is overtuigd pro-Europees' en dus bereid meer neer te dokken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud