Advertentie
Advertentie

Midden-Europa kampt met waterellende

Het oude stadscentrum van Passau staat blank - Foto AFP ©AFP

Zuid-Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk kampen met zware overstromingen, een gevolg van aanhoudende stortregens. Steden en dorpen zijn ondergelopen, op sommige plaatsen is de elektriciteit uitgevallen en in Tsjechië werden al vijf doden geteld.

In het zuiden van Duitsland is de toestand vooral gespannen in Passau. In die stad, die vlakbij de Oostenrijkse grens ligt, stromen de Inn en de Ilz in de Donau, wat voor extra watertoevoer zorgt. Uiteindelijk is het de Donau die al het water uit de regio te verwerken krijgt en die stroom is op heel wat plaatsen in Beieren buiten zijn oevers getreden. Maandagmorgen stond het waterpeil van de Donau in Passau op 12,20 meter, maar tegen vanavond zou het stijgen tot tussen 12,30 en 12,40 meter. Het Duitse leger is opgetrommeld om de bevolking bij te staan.

Behalve is Passau de toestand ook nijpend in Rosenheim. Die stad ligt op de rivier Inn aan de voet van de Alpen en kampt met een dijkbreuk.

Voorts is ook de deelstaat Saksen, die aan Tsjechië en Polen grenst, getroffen. Minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich bezocht maandagmorgen het stadje Grimma in de buurt van Leipzig, waar al 2.500 mensen moesten geëvacueerd worden. Volkswagen zag zich verplicht zijn fabriek in Zwickau tijdelijk te sluiten, omdat werknemers de vestiging niet meer konden gebruiken.

De overstromingen hebben ook gevolgen voor de binnenvaart. In het westen van Duitsland is scheepvaart op de Rijn verboden stroomopwaarts van Koblenz. Binnenschepen die zich daar bevinden, moeten blijven liggen. Specialisten verwachten dat de hinder tijdelijk is en maar enkele dagen zal duren. Voor het midden en het westen van Duitsland is immers droger weer op komst. Er is voorlopig geen impact op de vervoerstarieven. 

Bohemen

Ook in Tsjechië werden al duizenden mensen uit hun huizen gehaald omdat die ondergelopen of onbereikbaar waren. De toestand is vooral nijpend in Bohemen. In de hoofdstad Praag zijn delen van de metro buiten werking, is de beroemde Karelsbrug afgesloten en zijn de middelbare scholen dicht. Het peil van de Moldau zou echter niet zo hoog stijgen als in 2002. Elders in het land zijn spoorwegen en wegen onbruikbaar.

De regering kondigde zondagavond de noodtoestand af in grote delen van Bohemen en maakte 300 miljoen Tsjechische kronen (11,7 miljoen euro) vrij om de schade te herstellen. Zowat 2.000 militairen zijn opgevorderd om de bevolking bij te staan. Vijf mensen kwamen al om, maar dat aantal kan nog oplopen want er zijn zeker nog vier vermisten.

Oostenrijk

In Oostenrijk viel al een dode en worden twee mensen vermist na een aardverschuiving. In grote delen van de provincies Vorarlberg, Tirol, Salzburg en Oberösterreich is de noodtoestand van kracht.

Ook delen van Polen, Slowakije en Hongarije kampen met wateroverlast. Donaustad Boedapest bereidt zich voor op het wassende water.

De schade die de overstromingen aanrichten, is ook voelbaar op de beurs. De herverzekeraars Munich Re en Hannover Re verliezen ongeveer 2 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud