Migrantenboot mag van rechter in Italiaanse wateren

Een archiefbeeld van de Open Arms. ©REUTERS

Een schip met zo’n 150 geredde migranten aan boord heeft koers gezet naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Dat gebeurde nadat een rechtbank in Rome daar toestemming voor gaf. Het vonnis gaat in tegen het harde migatiebeleid van minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini.

De organisatie achter het schip Open Arms had de noodklok geluid over de situatie aan boord. Daar loopt de spanning volgens de oprichter hoog op. ‘Er is onenigheid over plekken in de schaduw, plekken in de zon, over eten en over de rij voor het toilet’, zei Oscar Camps, de oprichter van de ngo, tegen een Spaanse radiozender.

De rechtbank erkende woensdag dat er sprake is van een ‘bijzonder ernstige’ situatie en dat direct hulp moet worden verleend aan opvarenden die dat hard nodig hebben. In de uitspraak staat wel alleen dat het schip de Italiaanse territoriale wateren in mag, en niet of het schip ook mag aanleggen en of de opvarenden aan land mogen gaan in Italië.

Camps reageerde opgetogen op de uitspraak. ‘We kunnen Italiaanse wateren binnenvaren zonder te hoeven vrezen voor een boete of de inbeslagname van ons schip’, zei hij in Madrid tegen journalisten. Het zou niet de bedoeling zijn zonder toestemming aan te leggen, zoals het schip Sea-Watch 3 eerder deed.

De uitspraak is een tegenvaller voor minister Matteo Salvini (Binnenlandse Zaken). Hij verwijt hulporganisaties die migranten van bootjes redden bij Libië mensensmokkelaars te helpen. De organisaties achter reddingsschepen als de Open Arms zeggen juist levens te redden.

Het ministerie van Salvini heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak. ‘De Open Arms bleef dagenlang in Libische en Maltese wateren. Daar verstoorden ze andere reddingsoperaties en verzamelden ze systematisch mensen met het politieke doel ze naar Italië te brengen’, aldus het departement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud