Migrantencrisis in Calais escaleert

©AFP

Zowat 1.500 vluchtelingen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag geprobeerd de tunnel onder het Kanaal in Calais binnen te dringen. Zeker een migrant overleefde dat avontuur niet.

Voor de tweede nacht op rij hebben honderden vluchtelingen geprobeerd om in Calais de Kanaaltunnel in te raken. 'In de nacht van dinsdag op woensdag waren er zeker 1.500 pogingen', meldde de Franse politie. In de nacht van maandag op dinsdag hadden al 2.000 migranten de Kanaaltunnel bestormd.

Een vluchteling overleefde zijn avontuur niet. 'Onze ploegen hebben woensdagmorgen een lichaam gevonden. De brandweer heeft bevestigd dat de man, een Sudanese twintiger, overleden is', zei een woordvoerder van Eurotunnel, de uitbater van de Kanaaltunnel.

Elke dag proberen vluchtelingen, vooral uit Syrië en Eritrea, vanuit Calais het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Sinds begin dit jaar deden volgens Eurotunnel al 37.000 migranten een poging om via de tunnel onder het Kanaal het VK te bereiken.

Voor zeker negen migranten liepen die pogingen faliekant af: zij kwamen om. De vluchtpogingen leidden al meermaals tot aanzienlijke vertragingen voor het treinverkeer.

Beveiliging

Na de bestorming van maandagnacht maakte de Britse regering bekend 7 miljoen pond (9,8 miljoen euro) extra uit te trekken voor het aanscherpen van de beveiliging van de Kanaaltunnel. Het geld moet worden gestoken in beveiliging aan de Franse kant van de tunnel.

De Britten gaan ook met de Fransen samenwerken om een eind te maken aan het migrantenprobleem. De Franse autoriteiten zouden al veiligheidsmaatregelen hebben genomen bij Calais. Eurotunnel verwijt de Franse autoriteiten al lange tijd te weinig te doen om de migranten bij de tunnel weg te houden. De onderneming eist 9,8 miljoen van de Britse en Franse regering voor misgelopen inkomsten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud