Migratie-onrust houdt aan in Oost-Duitse Chemnitz

Een week nadat een 35-jarige man werd neergestoken, protesteren opnieuw zowel linkse als rechtse activisten in het Oost-Duitse Chemnitz ©AFP

In de Oost-Duitse stad kwamen zaterdagavond bijna 10.000 mensen op straat in betogingen van zowel links als rechts.

De mars tegen immigratie, georganiseerd door de de extreemrechtse partij AfD en de antimoslimbeweging Pegida, bracht meer dan 4.500 mensen op de been. Ook aanhangers van de rechtse groep Pro Chemnitz stapten mee op. De betogers droegen spandoeken met opschriften als 'Wij zijn het volk' en 'Merkel moet weg'.

Een tegenbetoging, voor vrede en tegen racisme onder het motto 'Herz statt Hetze (Hart boven hetze)', telde meer dan 4.000 deelnemers. Ook daar was er een grote verscheidenheid van deelnemers van extreemse linkse en antifascistische groepen tot politici van de SPD, die Linke en de groenen en gewone mensen die hun afkeer van het nazistische verleden willen betuigen. Zij liepen in de straten met de slogan 'Chemnitz nazi-vrij'.

In de Oost-Duitse stad is het al dagen onrustig nadat vorig weekend een 35-jarige inwoner werd doodgestoken. De vermoedelijke daders zijn twee immigranten, een Syriër en een Irakees. Beide zijn in voorlopige hechtenis genomen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect