Advertentie

Miljoen Catalanen betogen voor referendum

Op een groot spandoek roepen de deelnemers op om 'ja' te stemmen voor de Catalaanse onafhankelijkheid. ©AFP

Zowat een miljoen Catalanen zijn vandaag op straat gekomen om de onafhankelijkheid van de regio te eisen. De Spaanse regering zet zich schrap tegen een gepland referendum.

Op 11 september vieren de ruim 7,5 miljoen Catalanen traditioneel hun eigen ‘nationale feestdag’, in de volksmond ‘La Diada’. Die stond dit jaar helemaal in het teken van het referendum op 1 oktober over de onafhankelijkheid van Catalonië.

De deelstaatpremier Carles Puigdemont schreef het referendum vorige week uit, nadat het lokale parlement het licht op groen had gezet.

Op La Diada van gisteren in Barcelona daagden volgens de politie rond een miljoen voorstanders van de afscheiding van Spanje op. Daarmee was de opkomst bij de hoogste van de afgelopen jaren. ‘Een Diada voor een ja’, was de slogan van de demonstratie, verwijzend naar het referendum.

Het schrappen van het referendum is geen optie
Carles Puigdemont
Premier Catalonië

‘We hebben nog 20 dagen en de mobilisering die dit proces heeft aangestuurd, blijft intact’, zei Puigdemont. ‘Het schrappen van het referendum is geen optie.’

Botsing

De plannen van de regering-Puigdemont leidden tot een zware botsing met het centrale bewind in Madrid. Daar liet premier Mariano Rajoy verstaan dat hij er ‘alles aan gaat doen om het referendum te verhinderen’. Hij heeft de steun van het grondwettelijk hof, dat de volksraadpleging in strijd acht met de grondwet.

De felheid waarmee Puigdemont zijn plannen doordrukt en de even felle reactie uit Madrid zaaien verdeeldheid in Catalonië. De oppositie klaagde gisteren dat de Diada is gekaapt door de separatisten en niet langer een feest is voor alle Catalanen. En een aantal burgemeesters in de regio aarzelen of ze moeten meewerken aan de organisatie van het referendum.

De Spaanse regering speelt het spel dan ook zeer hard. Justitie in Madrid opende al een onderzoek tegen Puigdemont en zijn collega’s in de deelstaatregering. Ze worden verdacht van ‘ongehoorzaamheid, plichtsverzuim en misbruik van openbare middelen’.

Ook burgemeesters en ambtenaren die meewerken aan het referendum riskeren een juridische vervolging.

Volgens peilingen zijn de voorstanders van onafhankelijkheid in de minderheid. Toch zijn de meeste Catalanen gewonnen voor een referendum. Bij een volksraadpleging in 2014 stemde 80 procent van de Catalanen voor zelfbestuur, bij een opkomst van zowat 50 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud