Minder bootvluchtelingen, maar ze nemen meer risico

Vluchtelingen kiezen minder voor een route naar Italië. Spanje is dan weer populairder dan ooit. ©EPA

40 procent minder vluchtelingen maakten dit jaar de oversteek naar Europa over de Middellandse Zee, maar het risico op verdrinking is toegenomen.

In Italië, Griekenland en Spanje kwamen in de eerste zeven maanden van dit jaar 72.100 vluchtelingen aan. Dat zijn er 40 procent minder dan een jaar eerder, meldt UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

De vluchtelingen die de oversteek wagen, nemen wel almaar grotere risico's. Voor iedere 18 mensen die levend aan de Europese kust aankomen, verdrinkt er iemand. Een jaar eerder ging het om één dode op 42 overlevenden.

Omdat de totale groep vluchtelingen op de Middellandse Zee kleiner wordt, daalt het aantal doden in absolute aantallen: 2.427 in de eerste zeven maanden van vorig jaar, tegenover 1.512 mensen dit jaar.

Gesloten havens

Dat een kleinere groep mensen grotere risico's neemt, komt volgens de UNHR omdat de Libische overheid helpt verhinderen dat vluchtelingen in een boot stappen, het werk van reddingsschepen van ngo's wordt beperkt en Italië sinds juni geen schepen met vluchtelingen meer wil laten aanmeren in zijn havens.

Mede daardoor verplaatsen de routes zich. In de eerste zeven maanden van vorig jaar kwamen 95.200 vluchtelingen aan in Italië. Nu zijn dat er 18.500.

In Griekenland stijgen de aantallen weer, zonder in de buurt te komen van de piekcijfers van 2015. In de eerste zeven maanden kwamen 26.000 migranten over land of over zee aan, wat bijna de helft meer is dan een jaar eerder. Maar in heel 2015 ging het over 856.700 mensen.

Eritrea

De routes verleggen zich ook naar Spanje. Daar kwamen tussen januari en eind juli 27.600 migranten aan, tegenover 12.100 een jaar eerder. Voor Spanje gaat het wel om piekcijfers. In heel 2017 kwamen er 28.300 vluchtelingen aan.

Niet iedereen blijkt dezelfde routes te nemen. In Griekenland komen vooral Syriërs, Irakezen, Afghanen, Congolezen en Palestijnen aan. In Italië gaat het om mensen uit Tunesië, Eritrea, Soedan, Nigeria en Ivoorkust. In Spanje gaat het om Guinee, Marokko, Mali, Ivoorkust en Syrië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect