Minimumloon in hele Duitse vleessector

Een beeld uit een slachthuis in München. (foto imageglobe) ©IMAGEGLOBE

Vakbonden en werkgevers van de Duitse vleessector hebben een akkoord bereikt over een minimumloon voor hun sector. Vanaf 1 juli moet elke arbeider in de vleesindustrie minstens 7,75 euro per uur netto verdienen. Later stijgt dat in drie trappen tot 8,75 euro tegen december 2016.

Het was verwacht en verrassend tegelijk dat er dit weekend een overeenkomst werd bereikt over een minimumloon. Verwacht, omdat in september reeds de grootste vier Duitse vleesbedrijven een akkoord hadden gesloten met de vakbond om een minimumloon te betalen van 8,50 euro. Men ging ervan uit dat de rest van de sector die referentie zou volgen.

Toch is het ook verrassend, omdat de onderhandelaars van vakbonden en werkgevers in december nog uit mekaar waren gegaan zonder enig zicht op een akkoord.

De overeenkomst die nu gesloten is, en die door de Bondsregering algeheel bindend moet worden verklaard, zal slaan op ongeveer 80.000 bedrijven. Doordat de regering ze wettelijk maakt, geldt ze dan ook voor de vele Oost-Europeanen die in de sector werken.

Vandaag reageerde al de minister van economie van de deelstaat Nedersaksen, Olaf Lies (SPD), dat een strenge controle op de betaling van het minimumloon een vereiste zal zijn opdat de wet geen dode letter blijft. En dat daartoe de vacatures bij de controlediensten die zwartwerk opsporen, dringend ingevuld moeten worden.

De misstanden in de Duitse vleessector gaan immers vaak over Oost-Europeanen, geronseld door malafide koppelbazen, die lange dagen maken tegen amper 3 euro per uur en in barslechte omstandigheden werken en wonen.

België

Dat er in de Duitse vleesindustrie een minimumloon komt, is niet onbelangrijk voor de Belgische tegenhangers, die al langer klagen over zware tot oneerlijke concurrentie uit Duitsland en met hun klacht onder meer gingen aankloppen bij de minister van Economie, Johan Vande Lanotte (sp.a).

Hogere lonen in Duitsland betekenen dat de loonkloof iets minder diep wordt. Toch reageerde de sector in september, toen de grote bedrijven al tot een akkoord kwamen, dat het op zich goed nieuws is maar dat er een belangrijk verschil blijft als de totale kostprijs wordt bekeken. Thierry Smagghe van de Federatie van het Belgisch Vlees maakte de vergelijking van de brutolonen: het minimumloon in ons land bedraagt 9 euro in de sector, maar bruto wordt dat 12,60 euro, waar dat in Duitsland slechts 9,50 euro is. 'De totale loonkosten per uur komen bij ons op 26 euro, in Duitsland zitten ze nauwelijks boven 10 euro', zei Smagghe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud